Denise Betsema in actie bij de Superprestige in Gieten afgelopen zondag waar ze zesde werd.
Denise Betsema in actie bij de Superprestige in Gieten afgelopen zondag waar ze zesde werd. Foto Facebook Denise Betsema/Peter Geelen

"Prettig om een team om je heen te hebben"

Ze doet begin november voor de tweede keer mee aan het Europees kampioenschap veldrijden en komend weekend rijdt ze haar eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De loopbaan van Denise Betsema uit Den Burg in het veldrijden zit in de lift.

Drie eerste plaatsen in Slowakije, Zwitserland en Frankrijk en twee derde plaatsen in Tsjechië en opnieuw Zwitserland. Sinds half september heeft de 25-jarige Texelse in de 'cyclocross' van het internationale veldrijden laten zien wat ze in huis heeft. Het leverde haar een plek op in de mondiale top vijftig van het veldrijden en daarmee automatische selectie voor de wereldbekerwedstrijden.

Het betekent voor Denise deelname aan het hoogste niveau in het veldrijden. Vorig seizoen reed ze al een keer een wereldbekerwedstrijd, dit seizoen staan er zeven op de agenda waarvan komend weekend een wereldbekerwedstrijd in Bern. Daarna volgen nog wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Tábor, Koksijde, Namen en Heusden-Zolder (drie keer België) en het Franse Pontchateau. Zondag 27 januari is de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Brabantse Hoogerheide.

Begin november doet Denise in het Brabantse Rosmalen voor de tweede keer namens Nederland mee aan het EK. Dat hing al in de lucht na haar zesde plaats afgelopen zondag bij de Superprestige in Gieten en van de week kreeg ze het verlossende telefoontje van de bondscoach dat ze geselecteerd is. Vorig jaar reed Denise voor het eerst een EK (in het Tsjechische Tábor) en toen werd ze negende. De Texelse reed al eerder op het parcours in Rosmalen, heeft er goede ervaringen mee en heeft een podiumplaats als doel voor ogen op het EK.

De Texelse wordt in haar internationale prestaties inmiddels gesteund door een heel team dat ze rondom zich heeft opgebouwd. Dat team is grotendeels op Texel gestoeld. AB Transport uit Oudeschild is sinds vorig jaar al de hoofdsponsor en afgelopen jaar kwam Gastropaviljoen Vijftien als tweede sponsor erbij. De Belgische Tom de Kort is haar vaste trainer en de Belgische Werner Hendrickx haar mechanieker die tijdens de wedstrijden de fietsen onderhoudt. Dat doet hij samen met John Betsema en Sjoerd Malschaert, de vriend van Denise, die om en om meegaan naar de wedstrijden en het materiaal vervoeren. De rest van de familie is betrokken, Stolk Mechanisatie in Den Burg zorgt mee voor het onderhoud van het materiaal en masseur Sido Overdijk zorgt ervoor dat Denise na een wedstrijd kan herstellen of goed voorbereid aan de volgende wedstrijd begint. Als ze in Nederland rijdt, staan er inmiddels de nodige Texelaars langs het parcours om haar aan te moedigen. "Het is erg prettig om zo'n team om je heen te hebben", aldus Denise, "alles klopt en is geregeld, zodat ik me op de wedstrijden kan focussen." Officieel is Denise nog geen prof (ze werkt naast het fietsen bij haar ouders in de zaak in Oudeschild) maar het streven is professional te worden in het veldrijden. De namen in het team dat haar steunt staan allemaal op de tent die meegaat naar de wedstrijden en bij de bus staat. Bijkomend effect daarvan is dat Texel regelmatig aandacht krijgt tijdens het veldrijden. "Mensen onthouden dat en hebben er belangstelling voor. We doen dus ook meteen aan Texelpromotie. Laatst werd Texel bijvoorbeeld ook weer genoemd op de Belgische TV in een verslag van het veldrijden."