Wouter Krab krijgt de geboortekoffer van Jelle de Boer en Michiel Uitdehaag.
Wouter Krab krijgt de geboortekoffer van Jelle de Boer en Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Geboortekoffer brandweer voor ouders met tips brandveiligheid

Wasdrogers en wasmachines. Twee apparaten die nog wel eens voor brand in huis kunnen zorgen.

Brandweercommandant Jelle de Boer kaartte het gisterochtend aan toen hij samen met burgemeester Michiel Uitdehaag een geboortekoffer van de brandweer overhandigde aan Wouter Krab uit De Koog. Hij en zijn vriendin Noortje zijn net ouders geworden van zoon Seppe Jutte. Deze maand krijgen alle ouders die een geboorte-aangifte doen op het gemeentehuis in Den Burg een geboortekoffer van de brandweer en Wouter was de eerste gegadigde.

Doel van de actie: letten op de brandveiligheid in huis. Als er net een kind is geboren, staan de wasdroger en wasmachine meestal wat vaker aan en dat kan het risico op brand verhogen. In de koffer daarom onder meer een rookmelder (met een batterij die tien jaar meegaat) en diverse adviezen voor brandveiligheid.

Een andere punt is volgens De Boer de vraag of je 's nachts met deuren van de slaapkamer open of dicht slaapt. Met een baby is het voor de hand liggend om de deuren open te laten, terwijl dicht beter zou zijn. Dat houdt rook tegen als er onverhoopt brand zou zijn. Daar had Wouter zelf al een oplossing voor: via de mobiele telefoon had hij rechtstreeks beeld en geluid van de babykamer, zodat de deur gewoon dicht kon. Een paar praktische sites die De Boer naar voren bracht: www.gratiswoningcheck.nl, www.brandweer.nl/rozewolk, www.verkleindekansopbrand.nl en www.brandwondenstichting.nl/brandtest

Burgemeester Uitdehaag pakte de gelegenheid om in het kader van de brandveiligheid het bakken van vis in olie aan te kaarten. Dat heeft de afgelopen tijd op Texel een paar keer tot woningbranden met forse schade geleid. Het zou volgens de burgemeester geen kwaad kunnen als mensen eens naar een frituurpan als alternatief kijken. "Voor niet al teveel geld heb je een goede en dat kan je een hoop ellende besparen."