'Eerste opklaring in zwaar weer'

Wethouder Sander van Knippenberg (onderwijs) en rector-bestuurder Marcella Engbrenghof van de OSG zijn blij met de aandacht die er in de Tweede Kamer is geweest voor de penibele financiƫle toekomstverwachtingen voor de Texelse scholengemeenschap.

Die dreigt op jaarbasis drie ton kwijt te raken als gevolg van een nieuwe bekostigingssystematiek voor het voortgzet onderwijs. De afgelopen tijd werden de politieke partijen in de Tweede Kamer benaderd over het probleem en dat werd vorige week door meerdere Kamerleden aangeroerd tijdens algemeen overleg van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs met onderwijsminister Arie Slob (voortgezet onderwijs).

Van Knippenberg zegt blij te zijn dat de OSG en Texel expliciet en bij herhaling zijn genoemd. "Onze boodschap is dus duidelijk aangekomen. Met name het CDA en SP, maar ook andere partijen, benadrukten de plus van brede scholen en in het bijzonder dat het erop lijkt dat juist deze scholen de gevolgen van de nieuwe bekostiging zouden moeten dragen. Dit wordt ook door hen als een ongewenst effect gevonden."

Volgens Engbrenghof tekenen de eerste opklaringen in zwaar weer zich af. "Bijna alle leden van de Vaste Kamercommissie hebben de minister gewezen op de dreigende nadelige gevolgen voor de OSG." De rector-bestuurder had samen met de Raad van Toezicht van de OSG een brief gestuurd aan de onderwijsspecialisten in de Kamer om de dreigende problemen aan te kaarten. In die brief werd onder meer aangegeven dat er voor Texel geen beroep is gedaan op de zogeheten Waddentoets om het eiland tegemoet te komen bij landelijke wetgeving die verkeerd dan wel knellend uitpakt als gevolg van de eilandpositie.

Bij het voortgezet onderwijs op de vier andere Waddeneilanden wordt de Waddentoets wel aangegrepen om het voortgezet onderwijs te compenseren voor de nieuwe bekostigingssystematiek, zodat de scholen er financieel niet op achteruit gaan. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben elk diverse vormen van voortgezet onderwijs. Het verschil is dat Texel als enige van de vijf een brede scholengemeenschap heeft waar VMBO tot en met WVO van de brugklas tot en met het eindexamen op het eiland worden verzorgd.

Zowel de school als de gemeente blijven de komende tijd in overleg met de onderwijsspecialisten in de Kamer. Van Knippenberg: "De minister heeft aangegeven dat hij over een jaar met een definitief voorstel komt en in de tussentijd zullen we het overleg met de Kamer voortzetten." De OSG wil minister Slob een keer uitnodigen voor een werkbezoek aan de scholengemeenschap in Den Burg.