KNRM en huisarts op pad voor Duitse jongen met hartklachten

Meerdere verzoeken om hulpverlening in korte tijd en het kan gebeuren dat er niet direct een ambulance op het eiland beschikbaar is om hulp te verlenen.

Het was dinsdagavond het geval, nadat een 16-jarige jongen aan boord van een charter in de haven van Oudeschild hartklachten had gekregen. Kort daarvoor waren beide ambulances op Texel opgeroepen voor andere hulpverleningen in De Koog en Den Hoorn, waardoor er niet direct een ambulance naar Oudeschild kon rijden.

De KNRM en een huisarts werden gealarmeerd om de eerste hulp te verlenen aan de Duitse jongen. In Amsterdam ging de traumahelikopter de lucht in om naar Texel te komen. De bemanning van de Cornelis Dito uit Oudeschild was als eerste ter plaatse en verleende aan boord de eerste hulp aan de 16-jarige jongen, totdat de opgeroepen huisarts ter plekke was. " Nadat deze gearriveerd was, bleek de situatie van het slachtoffer dusdanig zorgwekkend, dat hij met de traumaheli naar het VU in Amsterdam is getransporteerd", aldus de KNRM.

Dat er niet altijd direct een ambulance op Texel beschikbaar is, is een punt dat hoog op de politieke agenda staat. Het CDA stelde er vragen over en burgemeester Uitdehaag liet onderzoek uitvoeren. Volgens een brief die hij deze week aan de raad stuurde, zijn de inspanningen die de veiligheidsregio voor Texel verricht groot, maar is er aan de overkant niet altijd direct een vrije ambulance beschikbaar om naar Texel te komen als dat nodig is.

De twee ambulances op Texel werden dinsdagavond om 20:33 en 21:13 uur gealarmeerd voor de andere hulpverleningen. Een half uur later werd de traumahelikopter opgeroepen voor de hulpverlening in Oudeschild. Meer over de brief van de burgemeester op pagina 6.