Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Problemen Nesland slepen zich voort

De problemen rond Woonstede Nesland zijn nog niet voorbij. Integendeel, de gemeente stuurde de vereniging van Eigenaren (VVE) een lastgeving om bepaalde voorzieningen aan te brengen. Maar de VVE verwijst naar de aannemer.

Vanaf maart 2015 heeft de gemeente op Nesland diverse controles uitgevoerd. Daarbij is een aantal tekortkomingen/afwijkingen vergunning geconstateerd. Het gaat om de juiste afwerking van de brandscheidingen, het aanleveren van een constructieberekening voor de gewijzigde vloer van de galerij en om wat kleinere zaken zoals kierafdichting en het aanpassen van een balkon.

Ondanks veel overleg door de toezichthouder zijn deze zaken nooit opgelost. Door een geschil tussen de opdrachtgever (Maatschap Woonstede Nesland) en de aannemer was een impasse ontstaan. Een andere partij in deze is de Vereniging van Eigenaren Woonstede Nesland (de VVE). De VVE is juridisch eigenaar van het gebouw.

In augustus 2016 zijn diverse vooraankondigingen verstuurd: aan de Maatschap, aan de aannemer en aan de VVE. De Maatschap heeft daarop gereageerd met de mededeling dat zij het niet in haar macht heeft te voldoen aan de lastgeving. De Maatschap is weliswaar de aanvrager van de omgevingsvergunning, maar geen eigenaar. Alle individuele leden/bewoners hebben een eigen koop-aanneemovereenkomst met de aannemer. De Maatschap verwijst naar de aannemer. De VVE verwijst ook naar de aannemer. Volgens de VVE heeft de aannemer de gemeenschappelijke gedeelten nog niet opgeleverd, kunnen de individuele eigenaren daarover niet beschikken en zijn deze voor rekening en risico van de aannemer. Volgens de VVE moet de gemeente de aannemer aanschrijven.

Omdat partijen naar elkaar blijven verwijzen en er na ruim drie jaar geen oplossing is bereikt is de VVE bij brief van 17 mei 2018 gelast de voorzieningen te treffen. De VVE tekende bezwaar aan. De VVE blijft op het standpunt staan dat zij zelf de voorzieningen niet kan treffen en dat de gemeente de aannemer moet aanschrijven.

Het college heeft dit bezwaarschrift ongegrond verklaard. Het college volgt daarmee het standpunt van de Commissie Bezwaarschriften dat de VVE, als juridisch eigenaar van het gebouw, alle bevoegdheden heeft en aangeschreven kan worden. En dat de gemeente in dezen terecht heeft aangeschreven op de nog te treffen voorzieningen.