Niet altijd ambulance beschikbaar voor Texel

Er zijn niet altijd meteen vrije ambulances in Den Helder beschikbaar om direct naar Texel te komen zodra de beide ambulances op het eiland tegelijkertijd een inzet hebben om medische hulp te verlenen.

Dat laat veiligheidsregio Noord-Holland Noord via burgemeester Uitdehaag weten in antwoord op vragen van het CDA over het feit dat er niet altijd ambulances op het eiland beschikbaar zijn. De partij maakte zich daar zorgen en die zorgen leven ook op andere fronten.

Volgens de veiligheidsregio speelt het gegeven dat specialistische spoedzorg meer geconcentreerd wordt in bepaalde ziekenhuis ook een rol; een deel van de patiƫnten op Texel wordt direct met de ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht en dan is de ambulance voor langere tijd weg van het eiland.

Dreigende personele krapte onder ambulanceverpleegkundigen speelt eveneens een rol. Dat geldt volgens de veiligheidsregio aan de vastewal, dus ook op Texel. In de opleidingen wordt inmiddels rekening gehouden met de krapte. Voor het zogeheten besteld vervoer met de ambulance kunnen straks ambulanceverpleegkundigen mee die volgens de veiligheidsregio minder hoog zijn opgeleid dan ambulanceverpleegkundigen voor spoedeisende hulp. "Hierdoor zal minder druk op de beschikbaarheid van de ambulances komen en daardoor zal vaker dan nu een ambulance direct beschikbaar zijn om van de vastewal naar Texel te gaan bij een dreigende afwezigheid van de tweede ambulance."

Volgens de veiligheidsregio is de ambulance op Texel in 64 procent van de gevallen binnen 15 minuten bij een patiƫnt en dat is regionaal gezien een hoog percentage. De centralist op de meldkamer streeft volgens de veiligheidsregio naar een spoedig retour van de ambulance als de eerste ambulance op Texel van het eiland gaat. Zodra ook de tweede naar de overkant gaat, wordt ingezet op het dirigeren van een ambulance van de overkant naar Texel.

Voor het geval die niet beschikbaar is, wordt de dienstdoende huisarts gebeld en de traumahelikopter gealarmeerd als er onverhoopt een derde spoedeisende melding op het eiland wordt gedaan. "In 1,65 procent van alle spoedeisende ambulances-indicaties is de huisarts ingezet." Er wordt ook samengewerkt met de KNRM. Wat de ambulancehelikopter, die in Friesland staat voor de Friese Waddeneilanden betreft, lopen er gesprekken om te kijken of deze bij echt levensbedreigende spoed ook op Texel kan worden ingezet.