Wethouder Sander van Knippenberg en directielid Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma startten de nieuwbouw van de sporthal in Den Burg.
Wethouder Sander van Knippenberg en directielid Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma startten de nieuwbouw van de sporthal in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe sporthal wordt duurzaam

De nieuwe sporthal aan de Emmalaan in Den Burg wordt een duurzaam gebouw met duizend PV-panelen op het dak en drie luchtwarmtepompen die de lucht in de vijf sportzalen gaat koelen dan wel verwarmen.

Dat werd woensdag bekendgemaakt bij de officiële start van de nieuwbouw op de plek waar de oude LTS en de Burgemeester De Koninghal stonden. Wethouder Sander van Knippenberg (sport) en directielid Dirk Jan de Rouwe van bouwgroep Dijkstra Draisma uit Friesland gaven het officiële startsein.

De nieuwe sporthal wordt volgens Dijkstra Draisma een energieneutraal gebouw dat niet op het gas wordt aangesloten. Alles gaat via elektra en de zonnepalen op het dak. Het gebouw wordt goed geïsoleerd om warmte dan wel koude vast te houden en de indeling wordt ook dusdanig dat alles duurzaam is. Het moet leiden tot koele zalen waar het aangenaam is om te sporten.

De verantwoordelijkheid voor het gebouw ligt volgens De Rouwe geheel en al bij Dijkstra Draisma. Hij liet dat desgevraagd weten naar aanleiding van de nieuwbouw van het gemeentehuis (ook gedaan door Dijkstra Draisma) waar vervolgens jarenlang problemen zijn geweest met het klimaat.

Volgens De Rouwe waren bouw en klimaat daar twee gescheiden trajecten, waarbij Dijkstra Draisma verantwoordelijk was voor de eerste. "Het advies voor de installatie was in handen van een andere partij, maar wij zijn daar wel op aangekeken." Volgens het directielid ligt alle verantwoordelijkheid nu in handen van één partij: de bouwgroep uit Friesland. Dat is conform van het principe van Design and Build.

De nieuwe sporthal in Den Burg wordt de vierde duurzame sporthal op rij die Dijkstra Draisma bouwt. De andere drie staan in Dokkum (thuisbasis van de bouwgroep), Almere en Eelde. Volgens De Rouwe worden technieken gebruikt die in de praktijk zijn beproefd. De sporthal krijgt een sportvloer van 28 bij 48 meter met tribunecapaciteit voor minimaal 300 toeschouwers en en is deelbaar in drie gelijke zaaldelen. Naast de sporthal komen nog twee sportzalen met elk een oppervlakte van 16 bij 28 meter en een horecavoorziening. Het gebouw wordt aan de buitenkant negen meter hoog, de zalen binnen zijn zeven meter hoog.

Bedoeling is dat de nieuwe sporthal bij het begin van het schooljaar 2019/2020 klaar is, zodat er gesport kan worden. Dijkstra Draisma begint vandaag (vrijdag) met het aanbrengen van de twaalf meter lange heipalen waarvoor inmiddels gaten in de grond zijn geboord. Het heien duurt vijf dagen, daarna begint het maken van de fundering. Er komt apparatuur in de omgeving om trillingen van het heien te kunnen meten en bijhouden.

Het college heeft een prijsvraag uitgeschreven om aan een naam voor de sporthal te komen. Iedereen kan tot 9 november ideeën indienen via een formulier op de website van de gemeente. Er gelden twee voorwaarden: de uitstraling van de naam moet 'Texels eigen' zijn en het mogen maximaal 20 letterposities zijn. Wethouder Huisman (voorheen sport) en Van Knippenberg maken de eerste selectie, een panel bestaand uit de Texelse Sportraad, OSG-leerlingen en het bestuur van de stichting die de sporthal gaat beheren, maakt een shortlist en de gemeenteraad kiest de naam. Er is €7,6 miljoen beschikbaar voor het nieuwe gebouw.