Achter de schermen

Molenaars

Even een paar eigentijdse kreten opwerpen: 'mensen hebben geen aandacht meer', 'mensen luisteren niet' en 'je moet een wel heel bijzonder verhaal hebben, wil je iemand voor langere tijd bij de les houden'. Allemaal waar, maar gelukkig ben je als verslaggever soms getuige van de uitzonderingen. In dit geval was dat afgelopen zaterdag bij de Molencontactdag die op Texel werd gehouden. Zo'n beetje alle molenaars van Noord-Holland waren verzameld in het gemeentehuis. Een gezelschap dat niet dagelijks bij elkaar is en waar je als niet-molenaar ook niet snel tussen zult verkeren.

Na de uitreiking van de provinciale molenprijzen bleef ik even hangen bij de laatste lezing die nog zou komen. Bleek dat een lezing van meer dan een uur te zijn. Een heel molenjaar werd doorgenomen en vervolgens werden de actuele ontwikkelingen van zo'n beetje alle molens in Noord-Holland stuk voor stuk verteld en op een scherm getoond. Neem svp van me aan: er zijn véél molens in Noord-Holland. Heel véél...

Even vreesde ik een zeer lang uur tegemoet te gaan, maar tot mijn grote verrassing ontpopte zich een opmerkelijk schouwspel in de raadzaal: er werd geluisterd. Gewoon aandachtig geluisterd naar de mijnheer die aan het woord was. Geen gekuch in de zaal, geen geschuifel met de voeten en geen toenemend geloop naar de wc. Meestal van die tekenen dat een lezing wel lang genoeg geduurd heeft, maar in dit geval niets van dat alles. Ook de mobiele telefoons bleven, voor zover ik het kon zien, onaangeroerd op zak. Een jongen die voor me zat (één van de winnaars van de molenprijzen) was met zijn mobieltje in de weer, maar dat was om foto's te maken van molens die op het scherm werden getoond.

Zelf ben ik vrij snel afgehaakt met opslaan van alle informatie over de molens, maar het was wel zo interessant om zittend achterin de raadzaal rond te kijken naar al die molenaars. Ze zaten oprecht belangstellend en geïnteresseerd te luisteren naar wat er allemaal over elkaars molen werd verteld. En dat bij een verhaal waarvan de opzet rechttoe, rechtaan was en zonder foefjes om het een beetje spannend te maken.

Gewoon voor langere tijd met aandacht naar elkaar luisteren zonder meteen afgeleid te zijn; het kan gelukkig nog steeds, kijk maar naar de molenaars!

Jeroen van Hattum