Vliegtuigmonteur Marien Kortenhoeven. Rechtsonder
Vliegtuigmonteur Marien Kortenhoeven. Rechtsonder "Missing Man". Foto: Familie Kortenhoeven/Dick Oudendag

"Missing man" vliegtuigmonteur

Een bijzonder eerbetoon maandag aan de op 3 oktober overleden vliegtuigmonteur Marien Kortenhoeven. Vier vliegtuigen brachten boven het vliegveld een saluut en vlogen de formatie Missing Man.

"Vliegtuigen zijn om aan te sleutelen, niet om in te vliegen", luidde een gevleugelde uitspraak van deze Texelse techneut. Gepassioneerd onderhoudsman van vliegtuigen, maar ook een man die zelf niet van vliegen hield. "Na een inspectiecyclus vroeg ik hem om mee te vliegen. Maar ik kreeg Marien niet de lucht in", vertelt Jan-Boyen Rienks van Paracentrum Texel en Tessel Air. Als jonge knaap sleutelde hij aan fietsen, later bij de Luchtmacht aan vliegtuigen. Hij werkte een aantal jaar op Schiphol, waar hij zijn vrouw Joke ontmoette. Negen jaar lang sleutelde hij in Libiƫ aan vliegtuigen, daarna keerde hij terug naar Texel. Hij deed sinds de jaren zeventig het vliegtuigonderhoud voor Tessel Air en het Paracentrum.

Aanvankelijk had Kortenhoeven zijn bedrijf gevestigd in de hangar van het vliegveld, waar hij naast Texelse vliegtuigen ook toestellen van de overkant onderhield. De wens voor een eigen werkplaats bestond al langer. Samen met zoon en bedrijfsopvolger Michael nam Kortenhoeven van Vliegtuigonderhoud Texel een jaar of tien geleden op het vliegveld een eigen werkplaats en kantoor in gebruik, een flinke stap vooruit. Jan-Boyen: "Marien is dan wel met pensioen gegaan, maar nooit gestopt met werken. Elke dag kwam hij op zijn motor uit Den Hoorn om hier aan vliegtuigen te sleutelen. Bijna tot zijn laatste adem aan toe heeft hij dat volgehouden. Deze man hoort echt in het rijtje van bijzondere Texelaars." Reden voor piloten Jan-Boyen en Jasper Rienks, Herman IJsselink en stuntvlieger Frank van Houten, maandag per vliegtuig een eerbetoon te brengen aan de op tachtigjarige leeftijd overleden Marien Kortenhoeven.

Afbeelding