Piet Schuijl en Joes Schoo openden in 1992 het onderkomen aan de Abbewaal.
Piet Schuijl en Joes Schoo openden in 1992 het onderkomen aan de Abbewaal. Foto: Aangeleverd

Mijlpaal voor IBS: installatiebedrijf bestaat veertig jaar

Een mijlpaal voor IBS/Oele/Schoo aan de Abbewaal in Den Burg. Het installatiebedrijf heeft het 40-jarig bestaan gevierd.

IBS (Installatiebureau Schuijl) ging op 1 oktober 1978 van start, nadat Piet Schuijl het toenmalige Electrohuis Bakker van zijn schoonvader Martin Bakker had voortgezet. Het bedrijf zat in de jaren tachtig aan de Drijverstraat (op de plek waar nu De Olmenhoeve is) en verhuisde in 1992 naar de huidige plek aan de Abbewaal. In 1989 kwam Oele (loodgieter) erbij en in 1992 werd ook Schoo (centrale verwarming) onderdeel van het bedrijf. In 2002 kwam ook het loodgietersbedrijf van Dries Veltkamp bij IBS/Oele/Schoo dat vandaag de dag 31 medewerkers telt.

Het werk is afwisselend volgens Menno Schuijl, die in 2001 de leiding overnam van zijn vader. Het bedrijf levert installaties aan vakantieparken, particulieren, aannemers, overheden en Woontij. Vorig jaar werd de installatie van het nieuwe zwembad van De Krim verzorgd en voor komend jaar staat medewerking aan de 48 nieuwe luxe villa's op Om de Noord op het programma. Menno: "Je bouwt in de loop der jaren een vertrouwensband op met je klanten en dat is prettig." Huishoudens niet meer op het gas aansluiten, maar op andere energiebronnen wordt volgens Menno een van de uitdagingen voor de toekomst. Wettelijk wil de overheid in 2050 gasloos zijn. Om zelf een goed voorbeeld te geven, gaat bij IBS binnenkort het gas eraf en wordt er een pelletketel in gebruik genomen om het onderkomen aan de Abbewaal te verwarmen. "Bij Nieuw Leven hebben we een pelletketel geleverd die drie twaalfpersoonswoningen verwarmt. Dan kunnen wij zelf niet achterblijven en onze opdrachtgevers laten zien hoe dat werkt."

Een andere uitdaging is het blijven vinden van jongeren die het vak van installateur, loodgieter dan wel elektriciƫn willen leren. Volgens Menno is het een sector waar altijd werk is en blijft. Jongeren volgen hun theorie en praktijkopleiding via Installatiewerk NH en lopen in eerste instantie mee met de ervaren werknemers om het vak in de praktijk te leren. "Na hun opleiding komen ze direct bij ons in vaste dienst."

Door de jaren heen hebben al heel wat medewerkers hun 12,5 en 25 jarig jubileum gevierd. Giel en Gerard Boogaard werken al sinds de oprichting bij IBS/Oele/Schoo. In het kader van het jubileum is er zaterdag 27 oktober een open dag bij IBS van 10:00 tot 14:00 uur. Het jubileum werd afgelopen weekend gevierd met een personeelsreis inclusief aanhang naar Malta als dank aan alle medewerkers voor hun inzet. "We doen het tenslotte samen."