Minister in overleg over BTW-kwestie

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren gaat in overleg met de Waddenbesturen over de gevolgen voor de eilandbewoners bij het vervallen van het nultarief voor de BTW voor de Waddenveren.

Dat meldt staatssecretaris Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op vragen uit de Kamer. Die werden gesteld door de VVD-fractie, vragen die mede tot stand gekomen met input van diverse Texelse partijen. VVD-Kamerlid Sven Koopmans sprak in juli tijdens een bezoek aan Texel met TESO.

De VVD informeert onder meer naar de ontwikkeling van de prijzen van de Waddenveren in de afgelopen vijf jaar per doelgroep (bijvoorbeeld personen, auto, bewoners) en per eiland. "Met welk bedrag worden de prijzen in 2019 verhoogd per doelgroep en per eiland? Welk deel hiervan wordt veroorzaakt door het van toepassing worden van het lage btw-tarief voor de bootkaartjes? Hoe en in welke mate worden de eilandbewoners precies geraakt door de maatregel? Welke gesprekken en onderzoeken gaan er nog plaatsvinden? Wanneer kan hierover wel duidelijkheid komen?"

Ticketprijzen

De staatssecretaris antwoordt: "Inmiddels zijn de vervoerplannen van twee van de drie rederijen bekend geworden, waardoor de precieze gevolgen op de ticketprijzen bekend zijn. De derde rederij, Teso, die Texel bedient, is niet gebonden aan een vervoerconcessie en daarmee niet verplicht tot het indienen van een vervoerplan. Er is daarom nog niet te zeggen wat de exacte gevolgen voor de eilandbewoners zullen zijn die reizen met de schepen van Teso. Op basis van de gesprekken die met Teso zijn gevoerd valt wel een onderbouwde inschatting te maken van de gevolgen van de maatregel voor de eilandbewoners."

Nadeel voor Texelaars

Snel schat het financiële nadeel voor de bewoners van alle vijf de eilanden opgeteld op jaarbasis €150.000,-. TESO komt tot en heel ander bedrag. Directeur Cees de Waal: "Het rechtstreeks financieel nadeel voor de bevolking van Texel ligt naar onze inschatting jaarlijks ergens tussen de €125.000,- en €160.000,-. Dankzij de verlaging van de brandstofkosten door de Texelstroom had TESO de tarieven met ingang van 1 januari 2019 ‎normaal gesproken kunnen verlagen, nu dienen deze tarieven echter gelijk te blijven om jaarlijks circa een half miljoen euro aan extra btw te kunnen afdragen aan de overheid.