Anders bekeken

De tuinclub

Ze lopen door de tuin, al jaren bevriend zijn, een beetje de kontjes naar achteren, want dan kun je beter buigen om te zien wat er allemaal in de tuin staat. "Prachtige andijvie", hoor ik ze denken. Inderdaad, wat er nog staat in de groentetuin, de boerenkool, de bietjes en de andijvie staat te pronken. Ik loods ze mee naar de andere kant van de tuin.

De mooie rode appels hangen te wachten op een appeltaart. De dames lusten ze ook zo wel. Met de pootjes krauwen ze af en toe in het zand, ach ja, je moet de grond ook bemonsteren natuurlijk. "Heb je wel regenwormen?" Als ik een spa in de grond steek komen ze er vliegend op af. "Regenwormen zijn geweldig!"

Ja, ja ik weet het, maar volgens hen moet er veel meer bemest worden. Ik zie ze schudden met het hoofd, ik heb de kantjes afgestoken, maar af en toe staat er nog gerust een pruik konijnenbladeren in de border.

Ik ga in huis om koffie te zetten, ik schud mijn rubberen laarzen uit, nu even geen sporen maken. Even later ruikt het heerlijk, ik zie de dames door het keukenraam nog vorstelijk door de tuin skarrelen. Mies probeert wat aandacht te trekken, geeft wat koppies, maar nee hoor, de ladies zijn veel te druk. Ze springt demonstratief door het bloeiende rozenperk. Ach, de dames zijn in de weer met het pikken van zaadbollen. Ik moet lachen, klaprozen kosten niets, ze glijden zo naar binnen.

Ik heb een kruidkoek gebakken, om een beetje in de herfstsfeer te komen. Souwtje weet het, ze heeft er een neus voor. Als het koffie tijd is krijgt ze een koekje. Als de baas thuis is krijgt ze een vers slippie, nog lekkerder, maar ja we missen de baas. Ik heb ook niet veel overwicht, er komt geen kip als ik "koffie" roep. De zon komt door, ik zie een paar van de club zich nestelen in het zonnetje. Ik pak een blad, bekers erop, kruidkoek gesneden. Vooruit, ik fluit eens flink.

En ja hoor het gekakel stopt, ze hebben lekkere trek. Ze komen aangesneld, met gang op de tafel af. Ik schenk de koffie in, een auto scheurt het pad op. "Koffie mam?" Dochterlief springt uit de auto, ze is jarig maar viert het zondag pas. "Oh lekker, kruidkoek!" De dames doen ook een poging, maar Marleen is streng. "Ksst, ga weg", en ze maakt afwerende gebaren.

Ze stuiven uiteen, ik ga naar binnen om wat voer, het is tenslotte Dierendag, en pak meteen een doos eieren. Die lust ze graag , dat nou weer wel…de doos.

Jozien