Verstrikt geraakt zeehond gered bij reddingsactie op Razende Bol

Dierverzorgers van Ecomare en vrijwilligers van de KNRM hebben woensdag gezamenlijk op de Razende Bol een grijze zeehond gered die verstrikt was geraakt in een net.

Het dier werd op 22 september al op de Razende Bol gezien, maar kon woensdag pas bereikt worden, waarna er hulp werd geboden. Op 22 september ontdekten kitesurfers het dier, waarna ze de zeehond meteen van het net probeerden te bevrijden, maar dat lukte slechts gedeeltelijk omdat de zeehond fel reageerde en weer de zee in ging.

Woensdag lag de verstrikte zeehond op een plek op de Razende Bol waar hij bereikbaar was. De Cornelis Dito van de KNRM, Het Sop (die de zeehond in de gaten hield) en de Phoca van LNV (met de mensen van Ecomare aan boord) voeren de haven uit om de zeehond te hulp te schieten.

Volgens Ecomare was het even spannend of het zou lukken om het dier te vangen, maar door hem te besluipen en met het trekken van een sprintje. hadden ze hem net vóór de waterlijn te pakken. "Met hulp van een speciaal zeehondennet kon het grote, sterke dier in bedwang worden gehouden, terwijl een van de dierverzorgers het net los knipte. Toen de zeehond helemaal vrij was en de wonden verzorgd, kon hij weer worden losgelaten. Een prachtig moment voor alle aanwezigen." De zeehond was vermagerd doordat hij een tijd geen vis had kunnen vangen, maar hij was nog voldoende sterk om na de bevrijding meteen het ruime sop te kiezen.

Wellicht praktisch om te melden voordat er in verband met het net waar de zeehond in verstrikt zat beschuldigende vingers naar de visserij gaan wijzen: die sector is ook doorlopend bezig om rommel als netten en plastics uit zee op te ruimen.