Pieter Langeveld strijd zondag met de beste Formule 1 coureurs om het Zilveren Dak.
Pieter Langeveld strijd zondag met de beste Formule 1 coureurs om het Zilveren Dak.

Langeveld in finale "Zilveren Dak"

Autocrosser Pieter Langeveld staat zondag 7 oktober op Speedway Blauwhuis in de finale tussen de beste coureurs van Nederland in de Formule 1. Gestreden wordt om het felbegeerde Zilveren Dak (Silver Roof). Na drie eerdere races staat Langeveld op de tweede plek.

In Blauwhuis (Friesland), een circuit dat vergelijkbaar is met dat van de MAB Club in Eierland, zal het er spannend aan toe gaan. Een "titanenstrijd" tussen de twaalf coureurs die zich hebben gekwalificeerd voor de race om de Silver Roof. De winnaar mag een jaar met de zilveren spoiler op de auto rondrijden. Langeveld en zijn rivalen zijn de meest constante coureurs van dit seizoen. "Ik heb niet alle wedstrijden gereden, maar mede dankzij een beetje geluk zit ik er toch bij", vertelt de crossende akkerbouwer uit Eierland.

Hij crosst al sinds zijn twaalfde, alweer vijf jaar in zijn huidige stockcar met zo'n 550 pk onder de motorkap. Dit jaar reed hij vijftien à zestien wedstrijden. Na het succesjaar 2017 was de coureur dit seizoen wat minder gelukkig. "Veel pech en kleine dingen waardoor het allemaal niet zo lukte. Daarom is deze finale om het Zilveren Dak een mooie opsteker. Tijdens de eerste kwalificatierace in Blauwhuis reed ik me meteen flink in de punten."

Na de tweede race in Sint Maarten en de derde in Emmen staat hij nu tweede in het klassement. Maar het kan nog alle kanten op.

"Alles is nog mogelijk, op de laatste dag wordt het beslist, dan tellen de punten", weet hij uit ervaring. Zondag kunnen de coureurs dubbele punten scoren in de heat races en worden de punten in de finale verviervoudigd. "De kansen zijn gelijk. Met twaalf rijders starten we helemaal achter in het veld. Vanaf de start is het een kwestie van naar voren rijden en zoveel mogelijk punten halen."

Het zal er om spannen. Eerst drie manches en daarna de finale. Hij kent het circuit van Blauwhuis goed, vorig jaar met Hemelvaart pakte hij er zelfs de eerste plaats. De topsnelheid zal zondag rond de 120 km/uur liggen. Langeveld en zijn team dat zorgt dat zijn bolide in perfecte conditie verkeert, zijn er klaar voor.