Dorian en Kiran Badloe feliciteren elkaar bij het WK in Aarhus waar ze eerste en tweede werden.
Dorian en Kiran Badloe feliciteren elkaar bij het WK in Aarhus waar ze eerste en tweede werden. Foto: Foto Sailing Energy / World Sailing

Dorian van Rijsselberghe genomineerd voor titel wereldzeiler van het jaar

Dorian van Rijsselberghe is door de internationale zeilfederatie genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar.

Het is voor Dorian, tweevoudig Olympisch kampioen en regerend wereldkampioen windsurfen, de eerste keer dat hij genomineerd is voor de titel. Er vijf kandidaten. De winnaar wordt dinsdag 30 oktober in Florida bekendgemaakt.

De Texelaar liet op zijn website lifofdorian.com weten vereerd, maar ook verrast te zijn. "Ik ben nog nooit eerder genomineerd geweest voor de titel beste zeiler van de wereld. Ik ben ook nooit zo bezig met nominaties, verkiezingen en titels. Ik doe mijn sport omdat ik ervan houd en het proces naar een prestatie geweldig vind. Wat andere mensen van mij vinden, vind ik minder belangrijk. Dat neemt niet weg dat ik het een hele eer vind om genomineerd te zijn."

Volgens het juryrapport van de internationale zeilfederatie is de goedlachse windsurfer een icoon in de windsurfsport. Ook zijn er waarderende woorden voor het feit dat Dorian bij de Olympische Spelen in 2012 en 2016 de strijd al wist te beslissen in de voorrondes. Hij lag daarin zo ver voor op de andere deelnemers dat hij tijdens de afsluitende medallrace al niet meer verslagen kon worden.

Dorian nam na de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro eerst een tijd rust en maakte vervolgens bekend dat hij in training ging voor de Olympische Spelen die in 2010 in Tokio wordt gehouden. Samen met trainingspartner Kiran Badloe strijdt hij momenteel voor de kwalificatie voor de Spelen. Kiran en Dorian hebben onderling bepaald dat degene die het beste presteert op de wereldkampioenschappen naar Tokio gaat. De eerste punten zijn voor Dorian, hij werd een paar maanden geleden wereldkampioen in het Deense Aarhus.

De andere kanshebber voor de titel 'wereldzeiler van het jaar' zijn de Fransman Charles Caudrelier (winnende schipper Volvo Ocean Race 2017-2018), de Kroatische broers Sime en Mihovil Fantela (wereldkampioen 49er), de Cyprioot Pavlos Kontides (wereldkampioen Laser) en de Italiaan Ruggero Tita (wereldkampioen Nacra17).

Op maandag 15 oktober kan publiek stemmen op de vijf kandidaten via de website van http://sailing.org/ Deze stemmen tellen voor 30 procent mee in de einduitslag. De stemming van de nationale zeilbonden bepaalt de overige 70 procent. De uitslag van de verkiezing wordt bekendgemaakt tijdens de World Sailing Awards Ceremony.