Aanschrijvingen

De gemeente heeft twintig woningen in Den Burg aangeschreven wegens oneigenlijk recreatief gebruik.

Dat liet wethouder Hennie Huisman dinsdagavond weten tijdens de raadscommissie. Het gaat om permanente woningen waar het recreatief gebruik verder gaat dan logies met ontbijt, waardoor de huizen in feite aan de woningmarkt worden onttrokken. Volgens de wethouder hebben de eigenaren de aanschrijving gehad dat de bestaande situatie voor het einde van het jaar ongedaan moet zijn gemaakt, anders volgen er dwangsommen van de gemeente.

Het voorkomen en tegengaan van strijdig gebruik van (niet-recreatieve) bestemmingen is één van de speerpunten uit het coalitieprogramma van Texels Belang, VVD en GroenLinks. Bedoeling is dat na Den Burg ook in andere dorpen aanschrijvingen op de mat vallen. De gemeente staat toe dat er bed and breakfast in woonhuizen is, maar dat mag niet meer dan drie slaapkamers met in totaal zes bedden per woning zijn.

Volgens een inventarisatie de gemeente een jaar geleden liet maken, zijn er op Texel 109 woningen die in hun geheel voor verblijfsrecreatie worden aangeboden. Eerder werden al B&B's aangeschreven die wel bedden aan toeristen verhuurden, maar geen toeristenbelasting afdroegen aan de gemeente.