Problemen OSG door andere financiering

De OSG in Den Burg dreigt ernstig in de problemen te komen als gevolg een nieuwe bekostigingssystematiek van het rijk voor het voortgezet onderwijs.

School, gemeente en de politieke partijen hebben de afgelopen dagen de nodige reacties naar Den Haag gestuurd om de OSG onder de aandacht te brengen. De school loopt het risico als gevolg van een veranderde financiering opeens drie ton per jaar minder te krijgen van het rijk en dat kan de school niet hebben. Volgens een brief van de Raad van Toezicht van de OSG en rector Marcella Engbrenghof wordt de school zelfs "onbedoeld rechtstreeks in het voortbestaan bedreigd".

De nieuwe bekostigingssystematiek speelt al een paar jaar, maar kwam de afgelopen dagen in een stroomversnelling omdat de Tweede Kamer er woensdag overleg over bleek te hebben. Burgemeester Michiel Uitdehaag deed dinsdagavond tijdens de raadscommissie een oproep aan de politieke partijen om - waar nodig - hun partijgenoten in de Tweede Kamer alsnog te benaderen om aandacht te vragen voor de OSG.

De nieuwe bekostigingssystematiek is geen bezuiniging van het rijk, maar een andere manier om scholen te financieren en dat pakt voor een aantal scholen ongunstig uit. De OSG is één van die scholen. Bijkomend probleem is dat het ministerie van Onderwijs vooralsnog geen uitzondering maakt voor de OSG op basis van de zogeheten Waddentoets, terwijl die toets er nou net is om de Waddeneilanden tegemoet te komen als landelijke wet- en regelgeving onbedoeld knellend of niet goed passend uitpakt. Opmerkelijk in die zin is dat het ministerie van Onderwijs wel een uitzondering maakt voor de scholen op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn (die worden gecompenseerd tot 0 procent).

Zowel de OSG als de gemeente hebben in brieven richting Den Haag een dringend beroep gedaan om de Waddentoets alsnog toe te passen op de OSG. De gemeente laat weten ook in gesprek te gaan met de zogeheten 'verbindingsofficier' die al een tijdje namens de Waddeneilanden in Den Haag zit om in de gaten te houden of de eilanden als gevolg van de eilandpositie niet onbedoeld benadeeld worden door landelijke wet- en regelgeving. In 2016 bracht het college de OSG ook al eens onder de aandacht van het ministerie van Onderwijs. Toen was er nog sprake van dat de school vier ton per jaar zou gaan mislopen door de nieuwe bekostigingssystematiek.

Mocht er daadwerkelijk niets veranderen, dan is de pijn over een paar jaar voelbaar. Minder geld kan het leiden tot een verminderd onderwijsaanbod en dat kan de OSG (de kleinste school voor voortgezet onderwijs in Nederland) eigenlijk niet hebben. Volgens de OSG en de gemeente zou een lagere financiering ook haaks staan op alle inspanningen die de afgelopen jaren zijn geleverd (gepersonaliseerd leren en reorganisatie) om de school overeind te houden. Dat is met de huidige financiering al een kunst op zich.