Achter de schermen

Geel of blauw

En daar was weer zo'n moment dat je opeens in verwarring raakt hoe de boel nou ook alweer in elkaar steekt. Dinsdagavond tijdens de raadscommissie. TOP sprak in over STIFT en er werd nog even benoemd hoe in 2017 zeven ton uit het Texelvignet werd gehaald voor de nieuwe sporthal in Den Burg. Dat blijft een gevoelig punt bij TOP. Wethouder Hennie Huisman kwam er meteen overheen dat dat verhaal absoluut niet klopt en dat ze dat al diverse malen aan TOP heeft verteld. Kortom: de een zegt 'geel', de andere zegt 'blauw', beide partijen zijn overtuigd van het eigen gelijk en zie er als toehoorder maar chocola van te maken.

Gelukkig zijn daar de archieven, want dan wil ik zelf ook duidelijkheid. In de notulen van de raadsvergadering van 20 november 2016 is terug te vinden dat de zeven ton uit de meeropbrengst van het Texelvignet wordt gehaald om een gat in de meerjarenbegroting van de gemeente vanaf 2017 te dichten. Dat wordt bevestigd door antwoorden van het college op vragen van het CDA. In verband met de schaars beschikbare middelen maakt het college de keus "een deel van de extra opbrengsten van het Texelvignet" te gebruiken voor de begroting.

De zeven ton uit de parkeerinkomsten wordt niet rechtstreeks gekoppeld aan de nieuwe sporthal in Den Burg, maar een sluitende begroting betekent wel dat er geld is voor de nieuwe sporthal en andere zaken. De politieke partijen zijn niet gelukkig met de keuze van het college en bepalen in een amendement dat de extra inkomsten van het Texelvignet ten gunste moeten blijven komen van de mobiliteit op Texel. Ze vinden het niet gepast wat er gebeurt, al gebeurt het intussen wel. De zeven ton uit het Texelvignet blijft immers als dekking in de meerjarenbegroting van 2017 staan.

Positief vertaald: wethouder Huisman kan oprecht zeggen dat de zeven ton niet één op één in de nieuwe sporthal wordt gestoken en TOP kan oprecht zeggen dat de inkomsten uit het parkeervignet voor andere zaken worden gebruikt dan afgesproken. Het dekken van een begroting is wat anders dan mobiliteit.

Maar in gewoon Nederlands: dit voorbeeld maakt wel duidelijk hoe dingen hier soms hopeloos complex kunnen worden. Dan is het ook niet vreemd dat op een gegeven moment geen mens meer weet hoe de vork in de steel steekt....

Jeroen van Hattum