Schematische weergave van het biovergistingsproces.
Schematische weergave van het biovergistingsproces.

"Biovergister niet meer geur en geluid dan normaal boerenbedrijf"

De biovergister aan de Schorrenweg is een nieuwe ontwikkeling op Texel. Landbouwers reageren enthousiast, de reacties vanuit de buurt lopen uiteen.

Buurtbewoners werden onlangs bijgepraat tijdens een informatieavond over de biovergister. Maarten Bouwer van adviesbureau Belmont: "Mensen toonden veel interesse, de meesten hadden verder weinig commentaar. Maar er zijn er ook die zich zorgen maken. De GasUnie benadrukt dat het in goed contact wil blijven met de buren, klachten zullen serieus worden genomen."

Bouwer toont begrip voor eventuele zorgen, maar denkt dat er geen reden voor ongerustheid. "Het Noorden is agrarisch gebied, er rijden nu ook vrachtauto's en trekkers heen en weer. De biovergister zorgt voor drie tot zes extra transporten per dag, gemiddeld vier. Alleen overdag. Aanvoer van biomassa en afvoer van digestaat worden zoveel mogelijk gecombineerd."

"De omgeving zal weinig merken van de biovergister. De installatie wordt overkapt, de verwerking gebeurt in een loods, uitstoot van geur en geluid worden zo geminimaliseerd. Je ruikt hooguit wat als een sleufsilo met opgekuild gras wordt aangesproken. De compressor die het gas samenperst maakt wel geluid, maar is afgeschermd. Die hoor je ook niet of nauwelijks. Al met al geeft het niet meer geluid en geur dan bij een normaal boerenbedrijf. De biovergister wordt beschouwd als een normale agrarische activiteit." De maximum hoogte is twaalf meter, conform de uitgangspunten in het bestemmingsplan. Bedoeling is op korte termijn met buurtbewoners een biovergister elders te bezoeken.

Raadscommissie

Een buurtbewoner uitte zijn ongerustheid afgelopen dinsdagavond in de raadscommissie: "Ik denk dat dat niet goed gaat. De aan- en afvoer van stoffen gaat veel extra verkeersdrukte opleveren op de Schorrenweg en in de polder. Het is niet de vraag of, maar wanneer er iets zal gebeuren. Wie is verantwoordelijk voor de schade, onder meer op de gezondheid? Zou het niet slimmer zijn het totale vervoer in de polders te verminderen." Hij zegt verder geschrokken te zijn van de in zijn ogen "massaliteit" van de installatie. "Noordwijk wordt nog een keer zo groot." Ook vreest hij stankoverlast en extra milieubelasting.

Getuige de reactie vanuit de raadscommissie deelt de politiek de ongerustheid niet.