De Cultuurnacht die in februari in Oudeschild werd gehouden, is één van de tientallen door STIFT ondersteunde projecten op Texel.
De Cultuurnacht die in februari in Oudeschild werd gehouden, is één van de tientallen door STIFT ondersteunde projecten op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Toekomst van STIFT vooralsnog ongewis

Lovende woorden alom voor de inzet en het werk van STIFT, maar de toekomst blijft vooralsnog ongewis voor het toeristisch investeringsfonds. De commissievergadering van afgelopen dinsdagavond bracht daar nog geen verandering in.

Michel Gregoire van het Texels ondernemersplatform TOP hield tijdens de commissievergadering een ondubbelzinnig pleidooi dat de gemeente het aflopend contract met STIFT voor vier jaar verlengt en niet met één jaar zoals het college heeft voorgesteld. Gregoire kreeg bijval van Reinier van der Veen die namens de ondernemersverenigingen van De Koog, Den Hoorn en Den Burg insprak. Hij vroeg de onduidelijkheid rond het voortbestaan van STIFT uit de wereld te halen. "Dankzij STIFT zijn er tientallen projecten op Texel opgepakt en afgemaakt."

Met uitzondering van D66 en GroenLinks hielden de politieke partijen het kruit vooralsnog droog. Frans Visman (D66) sprak zich uit voor een contractverlenging met vier jaar, Elias Marseille (GroenLinks) kon zich goed vinden in de termijn van één jaar. Wethouder Hennie Huisman (economie en toerisme) liet weten dat stoppen met STIFT wat haar betreft niet aan de orde is. Wel wil het college dat de raad de handen vrij heeft om financiële keuzes voor de gemeentelijke begroting te kunnen maken, vandaar de voorgestelde termijn van één jaar. Texel staat momenteel voor een van de grootste tekorten in jaren en dat betekent dat er lastige keuzes gemaakt moeten worden. Als de gemeente nu al het contract met STIFT voor vier jaar zou verlengen, zou dat betekenen dat de gemeente de komende vier jaar ruim vier ton per jaar (Huisman noemde een bedrag van €460.000,-) aan STIFT verstrekt en dat de raad daar dan geen keuzes meer over kan maken. Huisman: "Dat bedrag is geen klein bier voor ons."

De wethouder gaf dat ze momenteel diverse mogelijkheden voor de toekomst aan het uitwerken is en dat een contractverlenging van één jaar haar de tijd geeft om de mogelijkheden goed voor te bereiden. Ze liet doorschemeren dat er onder meer wordt gekeken naar de mogelijkheid de huidige limitering van zeven aaneengesloten nachten voor de toeristenbelasting te veranderen. Nu is het zo dat toeristen die langer dan zeven nachten blijven vanaf de achtste nacht geen toeristenbelasting meer betalen. Dat waren aanvankelijk vijf aaneengesloten nachten, maar dat werd een paar jaar geleden al verhoogd naar zeven nachten omdat de gemeente verlies leed op het maximum van vijf.

Op de vraag van Veronne Koot (Texels Belang) wat voor dramatische gevolgen het stoppen van STIFT zou hebben, hield Gregoire aanvankelijk het kruit droog. Later liet hij wel blijken dat bij een eventueel stoppen van STIFT de toeristische sector bij de gemeente in de lucht komt. De sector ging er in 2008 mee akkoord dat de toeristenbelasting in 2009 van €0,85 naar ineens €1,50 (met toen het maximum van vijf nachten) omhoog ging, maar wel onder de voorwaarde dat er een toeristisch investeringsfonds kwam waar per €1,50 een bedrag van €0,1544 in gestort zou worden. Als het investeringsfonds zou vervallen, begint dat mogelijk ook allemaal te schuiven. Bedoeling is dat de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van woensdag 17 oktober besluiten neemt. Het huidige contract tussen de gemeente en STIFT loopt eind dit jaar af.