En Passant speelt

eerste match gelijk

De eerste bondswedstrijd voor En Passant tegen de Magnus-Anna Paulowna Combinatie in de hoogste klasse van de Noord-Hollandse schaakbond eindigde zaterdagmiddag in de Buureton na felle strijd in een gelijkspel: 4-4.

De eerste die een overwinning inbracht voor En Passant was Joop Rommets, die zijn tegenstander Mitchell Weggemans overspeelde en vervolgens met een elegant paardoffer diens stelling opblies. De schakers van Magnus kwamen langszij toen Jaap Dros zijn superieure stelling met één vreselijke misgreep omtoverde tot een reddeloze positie waarin mat niet meer te vermijden was. Toen daarna ook Dick van Barneveld onnodig de controle in zijn eindspel tegen Arno de Visser verloor keken de Texelaars plotseling tegen een achterstand aan.

Maar Texels nieuwe troef, Rienk Sijbesma uit Friesland, etaleerde aan het eerste bord zijn schaakkracht tegen de sterke Magnus-kopman Wim Boom. Sijbesma schotelde zijn tegenstander een gevaarlijk gambiet voor, dat Boom dwong tot uiterste nauwkeurigheid. Met positioneel ijzersterk spel zette Sijbesma Boom verder onder druk en bereikte ten slotte een gewonnen eindspel.

Thomas Richter nam het op tegen David de Visser, een schaker die soms met verrassende wendingen op de proppen kan komen. Maar daar kreeg hij tegen het betonschaak van Richter geen kans toe. Richter kwam in het middenspel steeds beter te staan en won tenslotte overtuigend. Kees de Best had inmiddels een kwaliteit moeten inleveren tegen Wim Smit. Die materiële achterstand bleek te veel; De Best werd langzaam maar zeker naar een nederlaag gespeeld.

Gert Both probeerde van alles om de stelling van zijn opponent Henk Bernon te kraken, maar moest tenslotte berusten in een puntendeling in een partij waarin het evenwicht nimmer echt verbroken was. Ook Jon van Dorsten lukte het niet door de verdediging van Niels Wijntjes te breken; de partij ging vrijwel de hele middag gelijk op en eindigde derhalve in een puntendeling.

Uitslag:

En Passant - Magnus 4 - 4

1. R. Sijbesma - W. Boom 1 - 0

2. J. Rommets - M. Weggemans 1 - 0

3. T. Richter - D. de Visser 1 -0

4. J. Dros - J.P. Komen 0 - 1

5. K. de Best - W. Smit 0 - 1

6. G. Both - H. Bernon ½ - ½

7. D. v. Barneveld - A. de Visser 0 - 1

8. J. v. Dorsten - N. Wijntjes ½ - ½