1973: Deelnemers aan de Wandelronde om Texel op de dijk. Het rondje werd t/m 2010 gelopen.
1973: Deelnemers aan de Wandelronde om Texel op de dijk. Het rondje werd t/m 2010 gelopen. Foto: Archief Texelse Courant

Wandelronde om Texel keert in 2019 weer terug op de kalender

De Wandelronde om Texel krijgt een tweede leven. Op zaterdag 6 april wordt dit evenement dat voor het laatst in 2010 werd gehouden, in hetzelfde weekend georganiseerd als De Zestig van Texel, die op zondag 7 april wordt gehouden.

Hardloopevenement De Zestig van Texel wordt om de twee jaar (in de oneven jaren) georganiseerd door Atletiekvereniging Texel. Dit gebeurde altijd op Tweede Paasdag. De 14e editie van De Zestig van Texel op 17 april 2017 was sportief en organisatorisch een groot succes. Vanwege de toenemende paasdrukte op het eiland is ervoor gekozen het evenement los te koppelen van Pasen. De vijftiende editie wordt gehouden op de eerste zondag in april.

De organisatie heeft wandelsportvereniging (WSV) Het Gouden Boltje uitgenodigd te overwegen om over het parcours van De Zestig ook een wandeltocht te organiseren en op die manier het aloude wandelrondje (1971-2010) nieuw leven in te blazen. Het bestuur van de WSV heeft besloten die suggestie op te pakken en het wandelrondje over 60 km te houden op zaterdag 6 april 2019.

Net als bij het hardloopevenement starten de wandelaars op 't Horntje bij de veerhaven en finishen ze bij Stayokay in Den Burg. De start is om 07:05 uur en de finish sluit om 19:35 uur. Wanneer deze wandelronde landelijk aanslaat, wordt het net als De Zestig tweejaarlijks. Het maximum aantal deelnemers wordt de eerste keer op 500 gezet en een minimum aantal deelnemers op 100. Op het programma staan geen kortere wandelafstanden: daar is de jaarlijkse Lammetjestocht voor op Tweede Paasdag.

Het inschrijfgeld bedraagt €14,50 per wandelaar, inclusief een fraaie medaille en enkele consumpties. De inschrijving van Wandelronde Texel 60 km. start op 1 oktober 2018 en eindigt op 5 maart 2019. Inschrijven kan uitsluitend via www.inschrijven.nl. Voor meer informatie: www.hetgoudenboltje.com.