Het verkeersbord met Duitse tekst dat tot afgelopen week langs de Pontweg stond.
Het verkeersbord met Duitse tekst dat tot afgelopen week langs de Pontweg stond. Foto: Jeroen van Hattum

Speciaal voor Duitse gasten: 'Duitse verkeersborden' op Texel

Het kwam voor sommige Texelaars wat bijzonder over: een paar 'Duitse verkeersborden' die van de zomer langs de Pontweg op weg naar Den Burg stonden.

Het ging om borden met de tekst 'Kreisverkehr', bedoeld om Duitse automobilisten te wijzen op de rotonde Emmalaan bij Den Burg. 'Kreisverkehr' betekent rotonde. De provincie Noord-Holland, beheerder van de N501 van 't Horntje naar Den Burg, plaatste de borden in augustus en haalde ze afgelopen week weer weg. Aanleiding voor de plaatsing waren een paar ongelukken en bijna-ongelukken die zich in het hoogseizoen op de Pontweg voordeden als gevolg van afremmend verkeer bij de rotonde met filevorming tot gevolg. Zo waren er op zondag 22 en maandag 23 juli twee kop-staart-botsingen op de Pontweg, allebei vlak voor de rotonde.

Volgens de provincie werden vervolgens bewust een paar waarschuwingsborden geplaatst om verkeer bijtijds te attenderen op de rotonde Emmalaan en het risico van filevorming.

"Uit onderzoek blijkt dat verkeer na het verlaten van de boot rustig rijdt, maar op een gegeven moment rijdt het verkeer weer de maximaal toegestane snelheid van 80 kilometer per uur."

Bij de rotonde Emmalaan moet geremd worden, maar als het druk is, staat het verkeer soms al ruim vóór de rotonde stil en dat heeft het achterop rijdend verkeer niet altijd op tijd in de gaten.

Vanwege het hoogseizoen en de vele voornamelijk Duitse toeristen op het eiland besloot de provincie om onder het waarschuwingsbord meteen maar een onderbord in het Duits te plaatsen. Nu het hoogseizoen officieel voorbij is, heeft de provincie dat bord weer verwijderd. De andere waarschuwingsborden blijven vooralsnog wel staan.

Volgens de provincie maken die borden deel uit van een proef en wordt het effect ervan komend jaar gemonitord. Dat moet uitwijzen of de borden voldoende helpen of dat er mogelijk andere maatregelen genomen moeten worden om nieuwe ongevallen op de Pontweg als gevolg van remmend verkeer voor de rotonde te voorkomen.

Een bewoonster van De Koog vond het niet kunnen dat er verkeersborden in het Duits op Texel stonden en diende meteen een klacht in bij de provincie. Zij vond het beter als bij TESO de Nederlandse verkeersregels zouden worden uitgedeeld. "Dan zijn we misschien af van het op de stoep fietsen, spookrijders op de fietspaden en onnodig stoppen bij rotondes."