Verwijderde boom op Texel moet bij voorkeur worden vervangen

Bij verwijdering van een boom moet op Texel als vuistregel gelden dat er een boom wordt teruggeplaatst. Dat heeft een meerderheid van de raad woensdagavond besloten.

PvdA, GroenLinks en D66 hadden aanvankelijk willen bepalen dat de gemeente de plicht heeft verwijderde bomen te vervangen, maar daarvoor zouden ze geen meerderheid in de raad behalen. Na overleg met CDA en Texel 2010 kwamen de drie met een aangepast voorstel om het woord 'plicht' door 'vuistregel' te vervangen. Het verschil: een vuistregel geeft de gemeente iets meer armslag bij het vervangen van bomen. Wethouder Edo Kooiman (ruimte) gaf aan er blij mee te zijn. Terugplaatsen hoeft niet precies op de plek waar de verwijderde boom stond.

De partijen bepaalden tijdens de raadsvergadering ook in het algemeen dat bewoners van de dorpen en dorpscommissies intensiever worden betrokken bij het beheren en vernieuwen van groen in de dorpen. Aanvankelijk was gesteld om elk jaar mensen intensiever te gaan betrekken en het groen op te waarderen, maar dat was voor de meerderheid iets teveel van het goede. De besluitvorming was onderdeel van het vaststellen van de nieuwe beheerplannen voor wegen, groen en straatmeubilair op Texel waar een paar jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan. De plannen moeten inzichtelijk maken welke kosten er de komende jaren te verwachten zijn.

De coalitiepartijen Texels Belang, VVD en GroenLinks besloten vast te leggen dat de gemeenteraad jaarlijks besluit over de kosten in het komend jaar. Dat was in verband met de financiƫle situatie van de gemeente en de zorg dat er onverwacht voor meerdere jaren investeringen worden vastgelegd. De extra borging van de coalitie leidde tot gefronste wenkbrauwen bij de oppositie, omdat de coalitie in feite iets vastlegt wat ook al in de plannen van het college staat. Een motie om windsingels beter te beschermen bij nieuwbouwprojecten werd aangenomen met steun van VVD, GroenLinks, D66 en PvdA. TB, Texel 2010 en CDA waren tegen.