Achterste deel OSG. Het onderwijscentrum moet in het verlengde komen.
Achterste deel OSG. Het onderwijscentrum moet in het verlengde komen. Foto: Jeroen van Hattum

Weg naar nieuw Onderwijscentrum ligt opeens weer open

'Verbijsterend' was een term die woensdagavond tijdens de raad meerdere keren voorbij kwam.

Op het moment dat het definitieve krediet voor het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg zou worden vastgesteld, kwamen Texels Belang en VVD onverwacht met het voorstel om nog eens te kijken of het Onderwijscentrum volledige nieuwbouw kan worden achter de OSG in plaats van deels in het OSG-gebouw te worden ingepast. Het voorstel werd met steun van het CDA aangenomen, waardoor een besluit over het verhogen van het krediet voor het schoolgebouw met €485.000,- naar €6,6 miljoen euro vooralsnog uitbleef.

De tijd zal moeten leren wat de gevolgen zijn. In de ogen van VVD, Texels Belang en CDA is het onderzoek naar volledige nieuwbouw een extra stap die alle al geleverde inspanningen van de basisscholen in Den Burg om tot één onderwijscentrum te komen niet in de weg hoeft te staan. Volgens andere partijen in de raad worden alle geleverde inspanningen van de basisscholen juist teniet gedaan door op het allerlaatst een koerswijziging in te zetten. Opmerkelijk was dat het onderzoek voor de betrokken basisschoolbesturen in Den Burg als een verrassing kwam en dat onderwijswethouder Sander van Knippenberg het onderzoek afraadde. Volgens hem zal daar drie tot zes maanden voor nodig zijn met mogelijk nieuwe vertragingen voor het Onderwijscentrum. Hij wees erop dat op een gegeven moment ook onderhoud nodig zal zijn aan de bestaande schoolgebouwen die nu in beeld zijn als zogeheten 'inbreidlocaties' oftewel vrijkomende plekken voor nieuwbouw zodra het Onderwijscentrum in gebruik is genomen.

Als de woensdag ontstane situatie zou worden vergeleken met een wandkleed waar jarenlang aan is geweven, dan wordt in de ogen van VVD, Texels Belang en CDA voor de zekerheid op het allerlaatst nog even een extra steek bijgezet, vóórdat het niet meer kan. In de ogen van PvdA, D66, GroenLinks en Texel 2010 wordt er juist een steek tussenuit gehaald met het risico dat het hele kleed alsnog begint te rafelen, terwijl het bijna klaar was.

Binnen dat kader zal het de vraag zijn of er snel uitsluitsel komt over de kosten plus haalbaarheid van volledige nieuwbouw van het Onderwijscentrum of dat er van alles overhoop gehaald gaat worden. Om wat dat betreft in de woorden van wethouder Van Knippenberg te blijven: hij zei de gevolgen van het woensdag genomen besluit nog niet te kunnen overzien.