Forse uitbreiding

zonnepalen

Het college wil de komende periode fors investeren in zonnepanelen. Het moet de gemeente naast inzetten op duurzaamheid ook een jaarlijks financieel voordeel opleveren van €17.000,- per jaar.

Het drijvende park bij Everstekoog moet worden uitgebreid. Daarnaast moeten er overdekte zonnepanelen komen bij de parkeerplaats voor het gemeentehuis, wordt het er ingezet op de realisatie van een met zonnepanelen overdekte parkeerplaats bij buurtskap De Tuunen; wil het college extra zonnepanelen op de nieuwe sporthal in Den Burg en moeten er extra zonnepanelen komen bij De Bolder.

"De gemeente Texel wil een substantiële bijdrage leveren aan de energieambitie om zo snel mogelijk zelfvoorzienend te worden met duurzame energie", meldt het college. De uitvoering van deze projecten gezamenlijk is dankzij de (verwachte) SDE+subsidie ( (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) ) de eerste vijftien jaar meer dan kostendekkend, stelt het college. "Door het beschikbaar stellen van het krediet €1.194.925 om de investeringen uit te kunnen voeren, levert ons dit een financieel voordeel op van iets meer dan € 17.000 per jaar. Deze projecten zijn nog niet toereikend om als gemeentelijke organisatie helemaal zelfvoorzienend te worden met duurzame energie. Maar het is een forse stap in de goede richting. Iets meer dan 25 procent wekken we nu al zelf op door de drijvende zonnepanelen op de rioolwaterzuivering en zonnepanelen op de meeste gemeentelijke daken. Door de nu voorgestelde projecten loopt dit op naar bijna 70 procent van de energie die we verbruiken."

Strandslagen

Desgevraagd laat wethouder Huisman weten waarom er voor deze oplossing is gekozen en niet voor het plaatsen van zonnepanelen bij de strandslagen. "Zonnepanelen op parkeerplaatsen bij strandslagen kennen een paar nadelen (naast het grote voordeel van dubbel ruimtegebruik): er lopen geen zware elektriciteitskabels naar toe, die moeten dus aangelegd worden en dat is erg duur; er is weinig toezicht; er is weinig beperkt stroomverbruik ter plaatse; de fysieke omstandigheden (zandstralen) zijn niet gunstig en het is landschappelijk wel een uitdaging om er iets moois en passends van te maken. In de huidige plannen die in oktober aan de raad worden voorgelegd, is daarom gekozen voor de Bolder, Sporthal, Rioolwaterzuivering, die meer duurzame energie opleveren."

Paal 21

De redactie vroeg specifiek naar de situatie bij paal 21, die een stuk meer in de beschutting ligt: "als je de verschillende strandslagen bekijkt, lijkt het parkeerterrein bij paal 21 (in het bos) nog de minste problemen op te leveren. Wellicht is dat de eerste die in aanmerking zou kunnen komen, maar een goed plan daarvoor moet nog gemaakt worden, mede op basis van de ervaring die we komend jaar op hopen te doen bij de twee projecten vóór het gemeente huis en bij De Tuunen."