De Texel Bank aan de Brink in Assen.
De Texel Bank aan de Brink in Assen. Foto: Google Maps

PvdA wil restauratie 'Texel Bank'

Het was op 22 april 1950 een geschenk van de Texelse bevolking aan Assen: een stenen bank op de Brink in de Drentse hoofdstad als dank voor het opvangen van honderden Texelse mannen die in 1944 en 1945 door de Duitse bezetter in Drenthe te werk waren gesteld.

De bank is inmiddels 68 jaar oud en volgens de PvdA in Assen toe aan restauratie. De partij heeft het bankje onder de aandacht gebracht van burgemeester en wethouders in Assen met het verzoek om de 'Texel Bank' te restaureren. Volgens een artikel in de Asser Courant heeft de tand des tijds toegeslagen en zijn de zandstenen gedenkstenen in de bank met daarop de gemeentewapens van Texel en Assen aangetast en verweerd. De PvdA in de Drentse hoofdstad stuurt aan op restauratie in 2019, omdat het dan 75 jaar geleden is dat de zevenhonderd afgevoerde Texelse mannen in Assen en Vries verbleven. "Het zou getuigen van eerbied en historisch besef."

De tewerkstelling begon toen de Duitse bezetter op 10 november 1944 een oproep deed aan alle Texelse mannen van 17 tot en met 35 jaar dat zij zich moesten melden. De mannen gingen in groepen van het eiland zonder dat het bekend was waarheen ze afgevoerd werden. Later werd duidelijk dat het om Assen en Vries ging. De Texelaars werden in Drenthe opgevangen door een vriendelijke bevolking die een helpende hand bood waardoor later uit dankbaarheid de bank werd geschonken. Het verblijf duurde tot maart 1945. Kort nadat de Texelse mannen terug waren op het eiland brak hier de Russenoorlog (6 april - 20 mei 1945) uit waardoor Texel alsnog oorlogsgebied werd.