Gerda Veeger in actie met medewerkers van Molenkoog op de achtergrond.
Gerda Veeger in actie met medewerkers van Molenkoog op de achtergrond. Foto: Jeroen van Hattum

"Heerlijk om baantje te trekken"

Al sinds het ontstaan van de Zwem4daagse in zwembad Molenkoog trekt Gerda Veeger uit Den Burg trouw haar baantjes in het bad.

Dat is dit jaar inmiddels voor het 45ste jaar en daarmee viert ze een jubileum. Gerda begon met de zwemvierdaagse toen haar dochter klein was en ging er vervolgens automatisch elk jaar mee door. Inmiddels heeft ze ook al samen met de kleinkinderen aan het jaarlijkse evenement in het openluchtbad aan de Slingerweg meegedaan.

Zwemmen is een grote hobby van Gerda. Een zwemdiploma heeft ze niet, zwemmen leerde ze vroeger als zoveel Texelaars bij Ceres en Dijksmanshuizen. "Als het hoog water was, zwommen we bij Ceres en bij laag water bij Dijkmanshuizen." Ooit was even de vraag aan de orde of ze officieel nog een diploma moest halen, maar vanuit het zwembad waren ze daar snel duidelijk in: lekker door blijven zwemmen, gaat allemaal prima. Ze zwemt gemiddeld drie รก vier keer per week in Molenkoog en daarnaast is ze wekelijks in Calluna als begeleider van het wekelijkse zwemuur van het Maartenhuis.

Samen met Corrie Visser behoort ze tot de vaste deelnemers van het eerste uur van de zwemvierdaagse. Gerda zwemt inmiddels wat vroeger, zodat ze uit de drukte van de zwemvierdaagse blijft. Het is en blijft volgens haar leuk om eraan mee te doen. "Het is lekker om zo even je baantjes te trekken."