Impressie van de kruising Binnenhaven/Ruyghweg met tunnelbak en viaduct.
Impressie van de kruising Binnenhaven/Ruyghweg met tunnelbak en viaduct. Foto: TESO

Regio snakte naar oplossing verkeersdrukte

Een bijeenkomst in De Kampanje in Den Helder op woensdagmiddag 4 juli. Onderwerp van gesprek: de verkeersdrukte in de binnenstad van Den Helder.

Het wordt een andere bijeenkomst dan gebruikelijk. Er wordt niet alleen voor de zoveelste keer met elkaar over onderzoeken gesproken, maar er blijkt ook in grote mate overeenkomst met elkaar te zijn over een mogelijke oplossing die een eind moet maken aan de problemen. Er bestaat onder de aanwezigen een grote voorkeur voor een tunnelbak en een viaduct op de kruising van de Binnenhaven (onderdeel N250) en de Ruyghweg om de verkeersstromen van en naar Texel en de verkeersstromen van en naar het marineterrein uit elkaar te halen. De grote mate van consensus leidt tot het Manifest N250 dat liefst vijftien betrokken partijen in Den Helder en op Texel afgelopen maandag aanboden aan de provincie.

De consensus op 4 juli kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Er werd al een tijdje gelobbyd voor het ontvlechten van de verkeersstromen op de overbelaste kruising om de problemen daadwerkelijk te gaan oplossen. Onder meer TESO, één van de vijftien betrokken partijen, speelde een rol in het geheel. De veerdienst ging een paar jaar geleden al langs bij vertegenwoordigers van de andere partijen om te praten over het idee dat in 1998 al eens naar voren kwam in een rapport van onderzoeksbureau Royal Hashkoning.

Het idee voor een ongelijkvloerse kruising kon destijds nog niet op consensus rekenen en ging van lieverlee weer naar de achtergrond, naarmate meer rapporten over de verkeersoverlast het levenslicht zagen. In totaal zouden er sinds 1998 vijftien onderzoeksrapporten verschijnen. Een paar jaar geleden werd in de mobiliteitsvisie van Texel opgenomen dat de eerste gedachten voor een oplossing naar het ontvlechten van het verkeer gingen en dat heeft volgens TESO-directeur Cees de Waal geholpen om tot consensus te komen. Wat ook meespeelde, was dat er een vorm van 'onderzoeksmoeheid' begon te ontstaan. Vrijwel alles was in de loop der jaren onderzocht, maar echte keuzes werden niet gemaakt.

De nu voorliggende oplossingsrichting die bij de provincie is aangeboden, houdt in dat de Binnenhaven verdiept wordt en onder de Ruyghweg (de weg naar het marineterrein) doorgaat. De Ruyghweg zelf blijft op gelijke hoogte liggen en gaat als viaduct over de Binnenhaven heen. De Van Kinsbergenbrug blijft in het geschetste scenario gewoon op zijn plaats liggen. Er wordt ook gedacht aan afslagen, zodat verkeer van de ene op de andere weg kan blijven komen.

Met het aanbieden van het Manifest N250 aan de provincie ligt de spreekwoordelijke bal nu in het provinciehuis in Haarlem. De N250 is een provinciale weg, dus dat betekent dat Gedeputeerde Staten uiteindelijk met een voorstel zal moeten komen. Volgens een prijsindicatie van Heijmans kosten een tunnelbak en viaduct €15 miljoen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat - als de plannen doorgaan - de kosten in eerste instantie bij de provincie komen, maar mogelijk ook deels in de regio neergelegd kunnen worden. Het samenwerkingsprogramma De Kop Werkt van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen heeft in het jaarprogramma van 2017 één miljoen euro opgenomen voor de versterking van de N250. Cees de Waal en Eef van den Broek (directeur Sail Den Helder) zijn de komende tijd de vertegenwoordigers namens de vijftien partijen om de plannen verder tot wasdom te laten komen.