Esther Krijnen van InnofundNL heeft veel ervaring met subsidie- en projectmanagement.
Esther Krijnen van InnofundNL heeft veel ervaring met subsidie- en projectmanagement. "Er gaat bij TESO veel goed, maar het kan altijd beter." Foto: Gerard Timmerman

TESO voorbeeld van zelfvoorzienend zijn

Als eigenaar en directeur van InnofundNL adviseert en begeleidt Esther Krijnen (52) bedrijven en organisaties bij realisatie van projecten. Zoals de overstap naar duurzame energie, milieubewuster werken, verduurzaming van panden, het opwekken van energie, technische innovaties en maatschappelijke initiatieven. Ze heeft veel kennis over allerlei regelingen, subsidies, beschikt over een uitgebreid netwerk en helpt ondernemers en andere initiatiefnemers hun weg te vinden in ingewikkelde regelingen. "Prachtig werk, dat veel voldoening geeft. Want wat is er leuker dan om met behulp van subsidie een project van de grond te krijgen?

Telg uit ondernemersgezin

Geboren en getogen in Oudeschild. "Op de Bruinvis had ik een heel fijne tijd. Onze klas was heel fanatiek in sport. Meeste Bruin gaf ons in de eerste klas al slagbalcoaching. We hadden een waanzinnige teamspirit, waardoor we elkaar nog vaak zien. Later op het Atheneum was dat ook het geval. Energie krijg je ervan." Sporten doet ze nog altijd enthousiast. Zwemmen, hardlopen, zeilen en op de racefiets beklom ze onlangs de Mont Ventoux. "Met enkele vriendinnen, een belevenis en nog voor het goede doel ook."

Ze is telg uit een ondernemersgezin uit Oudeschild, de familie Krijnen van de TX19. "Het gesprek ging thuis vaak over vis, ongemerkt groei je met het bedrijf mee. Ik praat makkelijk mee over tong, schol en garnalen. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik bedrijfskunde wilde studeren. Ik deed de specialisatie Marketing, Communicatie en Algemene Bedrijfsvoering. Bij initiatieven denk ik al snel in businesscase scenario's. Hoe kansrijk zijn dingen, hoe is de markt, hoe bewerk je die, etc. Ik was daar thuis al mee bezig in het vissersbedrijf, toen de pulsvisserij op kwam zetten en ik daarover allerlei dingen heb uitgezocht. Ik dacht: als ik dat voor ons bedrijf kan doen, kan ik het ook voor andere ondernemers doen. Eerst adviseerde ik vissersbedrijven, toen kwam de agrarische sector en daarna volgden andere bedrijven. Zo rol ik van het ene project in het andere."

Zeven jaar na de oprichting van InnofundNL in 2011 is Esther een begrip en weten bedrijven en organisaties die hulp nodig hebben bij het realiseren van projecten haar te vinden. "Er komt van alles bij kijken, gewone financiering, subsidies, groene leningen, de technische ontwikkelingen en mogelijkheden en noem maar op. Er zijn heel veel fondsen en het is zaak dat je die kent en dat je er goeie banden mee hebt. En dat je het op zo'n manier kunt overbrengen en dat je verschillende partijen met elkaar kunt verbinden."

Ze praat met passie over haar werk. Hoe ondernemers haar in een vroeg stadium bij hun plannen betrekken. Begrijpelijk, want de haalbaarheid van veel duurzame projecten staat of valt bij het kunnen verkrijgen van subsidie. "De volgorde is: eerst de bijdrage veilig stellen en dan het plan realiseren." Voorbeeld van zo'n project waar ze vroeg bij werd betrokken is het grote drijvende zonneveld op de golfbaan van De Krim. "Een mooi staaltje van innovatie. Daarin is De Krim een voorloper. En vervult een voorbeeldfunctie. Je ziet nu dat andere golfbanen soortgelijke verduurzamingsprogramma's gaan opzetten. En dat ze mij vragen om dat te helpen realiseren. Dankzij deze en andere projecten beperkt haar werk zich niet meer alleen tot Texel. Maar ze is hier wel betrokken bij veel projecten. Niet alleen bedrijfsmatige, ook maatschappelijk. Zo adviseert ze Stichting Waterrijke initiatieven, met onder meer het Waterplein en de Wadsteiger. Ander voorbeeld is de Postcoderoos, waarbij particulieren met haar hulp collectief een zonnedak hebben aangelegd. "We willen in elk dorp zo'n zonnedak, zodat elke Texelaar zonne-energie kan opwekken."

Ik kijk vanuit breed perspectief naar de onderneming

Texel en de overkant

Ze verdeelt haar tijd tussen Texel en de overkant. Ze houdt kantoor aan de Schansweg, maar ook in haar Zeist, waar ze de helft van de tijd woont. "Die combinatie en te zien hoe het daar werkt en hier, is inspirerend en versterkt. Texel is een mooi afgebakend gebied waarvoor fondsen, maar ook de provincie, vaak bereid zijn mee te werken aan pilots."

Texel vervult op allerlei terreinen een voortrekkersrol. "TESO is daar zeker een voorbeeld van. Ik heb veel bewondering voor dit bedrijf. Het concept met de aandeelhouders, met elkaar en voor elkaar. Een beleid dat heel strak wordt gevoerd, trouw blijven aan de idealen die met de oprichting zijn bepaald. Uniek en het past heel goed bij het principe van zelfvoorzienend willen zijn. Zeer betaalbaar, kijk maar naar de prijs van een bootkaartje voor bijvoorbeeld Ameland. De nieuwe boot is fantastisch. Ik heb zelf met de projectleider aan tafel gezeten om te kijken of nieuwe technieken ook voor de beroeps- en toeristische visserij kunnen worden toegepast. TESO gaf volledig openheid van zaken. De zonnepanelen, het varen op CNG en andere technieken maken dat een uitdagende keus is gemaakt. Want de bootdienst had ook voor traditioneel kunnen gaan. Maar bij alle keuzes stonden veiligheid en continuïteit voorop."

"Dat collectieve gedachtegoed wat we hier hebben, zoals bij TESO, is héél belangrijk. Als je dat uit het oog verliest, dan verwatert alles. Om daar een bijdrage aan te kunnen leveren, te kunnen adviseren, dat lijkt me geweldig. Ik denk dat ik met mijn kennis, ervaring en mijn brede netwerk, op Texel en aan de overkant en mijn bedrijfskundige- en ondernemersachtergrond een nuttige toevoeging kan zijn aan de RvC. Ik kijk vanuit een breed perspectief naar de onderneming, ook vanuit het belang van de klant. Waar ik er per slot van rekening zelf eentje van ben. Er gaat al veel goed, maar het kan altijd beter. Denk aan automatisering. Waarom heeft TESO bijvoorbeeld nog geen app?"

Eer

"Ik stond perplex toen president-commissaris Franck van den Broeck vroeg of ik kandidaat wilde staan voor de RvC. Ik begrijp goed dat ze voor deze functie een vrouw zoeken, het is goed voor de balans binnen de RvC. Ik beschouw het als een eer dat TESO mij hiervoor heeft gevraagd." Ze koestert haar twee aandelen. "Eén kreeg ik van mijn vader. Het mooie is dat mijn overgrootvader Fulps Krijnen die in 1946 kocht. Zijn handtekening staat er nog op, dat is best bijzonder. Ik ben zeer erkentelijk dat ik die heb gekregen en dat ik het ooit weer mag doorgeven."