Werklast onverminderd hoog voor Toezicht en Handhaving

Meer aangevraagde omgevingsvergunningen dan verwacht, minder aanvragen voor de Drank- en Horecawet en een onverminderd hoge werklast in de juridische handhaving.

Dat was in het kort de stand van zaken bij de gemeentelijke afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving in de eerste helft van 2018. Het beeld komt naar voren in een halfjaarrapportage die bij het college onder handen is geweest. De afdeling houdt onder meer toezicht op zaken in de ruimtelijke ordening en zaken met betrekking tot de Algemene Plaatselijke Verordening. De afdeling kent zo nu en dan verloop van medewerkers.

Volgens de halfjaarrapportage waren op het gebied van omgevingsvergunningen dusdanig veel aanvragen dat tijdelijk externe ondersteuning werd ingeschakeld. "Oorzaak is mogelijk de economische opleving waardoor er meer bouwinitiatieven zijn." Het aantal aanvragen op gebied van de APV en bijzondere wetten ontwikkelde zich volgens planning, maar bleef achter bij de Drank- en Horecawet. De onverminderd hoge werklast maakte het volgens de rapportage noodzakelijk om prioriteiten te stellen en keuzes te maken.

Volgens het college zijn op basis van de halfjaarrapportage geen grote bijsturingen nodig. Er wordt ook verder gewerkt aan het verbeterplan voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving dat in 2017 werd opgesteld. "De planning ligt op schema en voorziet in verbeteringen van de informatievoorziening over bouwen, het proces voor evenementenvergunningen, van het zaaksysteem voor toezicht en handhaving en het waarborgen van de continuïteit bij de APV." Het verbeterplan moet ook leiden tot het structureel inzetten van extra formatie bij zaakbeheer, complexe zaken in het omgevingsrecht en het verbreden van kennis.