Afbeelding
Foto: Job Schepers

@TXL

Eten verkopen

Facebook is allang niet meer alleen een medium om in contact te komen met vrienden. Mark Zuckerburg heeft steeds meer functies aan Facebook toegevoegd. Eén daarvan is de mogelijkheid om van alles en nog wat te koop aan te bieden. Marktplaats/Koopplein, maar dan nog iets makkelijker, aangezien het in een app zit die je toch al (dagelijks) gebruikt.

In principe ben ik heel erg voor een dergelijk principe. Het is heel mooi als een product wat je zelf niet meer gebruikt een tweede leven kan krijgen bij iemand anders. De koper heeft voor een mooie prijs een product, en de verkoper een leuk centje extra voor iets wat hij/zij toch niet meer nodig heeft. Een win-win situatie dus! Tot zover mijn lofzang over tweedehands-handel.

Ik ben al een paar keer op Facebook een advertentie tegengekomen waar ik iets meer moeite mee heb. Er zijn een aantal mensen op Texel die (op vaste basis) eten verkopen via Facebook. Je kunt bij deze mensen van tevoren een bepaald aantal porties bestellen, en die op de dag zelf komen ophalen. Dit gaat niet om eten wat over is of iets dergelijks, maar eten wat er speciaal voor bereid wordt.

Ik heb hier een beetje moeite mee. Dit aangezien eten verkopen natuurlijk precies is wat een horecazaak ook doet. Deze horecazaken hebben zich echter te houden aan extreem veel regels wat betreft hygiëne en voedselbereiding. Dat vind ik een goede zaak, echter kost dat wel geld. Iemand die eten verkoopt via Facebook hoeft zich in principe natuurlijk niet aan deze regels te houden. Ik zeg absoluut niet dat mensen die via Facebook eten verkopen onhygiënisch of niet goed eten verkopen, echter is het wel een vorm van oneerlijke concurrentie. Ik ben niet voor betutteling, maar als iemand op vaste basis geld verdient door eten te verkopen via Facebook, lijkt mij dat geen goede zaak. Spullen verkopen via Facebook vind ik een erg mooi iets, maar het moet niet te ver gaan.

Jeffrey Eelman