Apotheker Jan Klok in gesprek met deelnemers aan de Masterclass Nieuwe Zorg.
Apotheker Jan Klok in gesprek met deelnemers aan de Masterclass Nieuwe Zorg. Foto: Gerard Timmerman

Eilandspecifieke zaken onderwerp tijdens Masterclass Nieuwe Zorg

Deelnemers aan de Masterclass Nieuwe Zorg brachten deze week een oriënterend bezoek. Ze namen een kijkje bij De Texelse Apotheek, de Texelse Coöperatie Texel Samen Beter en Fysio Team Texel.

Het gezelschap bestond uit mensen die werkzaam zijn in allerlei takken van zorg. Van apothekers tot artsen, zorgmanagers en mensen uit de dialyse. Vraagstukken die aan de orde kwamen waren de veranderingen in het zorglandschap, de zorgverzekeraars, de beschikbaarheid van zorg, innovaties en andere kwesties. Op Texel ging de belangstelling met name uit naar de specifieke eilandsituatie, de gevolgen daarvan voor de zorg en hoe zorgverleners daarmee om gaan.

Ze werden onder andere bijgepraat door Jan Klok van De Texelse Apotheek. Hij vertelde dat daar ook veel toeristen komen. Met name voor pijnstillers, oogdruppels of andere medicijnen, doorgaans naar aanleiding van een klacht waar ze tijdens hun vakantie mee te kampen krijgen. Qua recepten valt het mee, rond de vijf procent van de recepten is voor toeristen. Gasten melden zich nogal eens als ze een medicijn zijn vergeten. Gevraagd naar welk specifiek medicijn ze nodig hebben, kunnen Duitsers vaak ter plekke een overzicht tonen van de medicijnen die ze slikken, in welke hoeveelheden, eventuele allergieën en gevoeligheden plus andere nuttige informatie. Nederlanders daarentegen kunnen hun eigen "medicijnen-bewaking" niet zelf aan de apotheker voorleggen. Terwijl dat wel zeer gewenst is, omdat kennis over het medicijn, de dosering en eventuele allergieën van groot belang is. De apotheek is wel aangesloten op het Landelijke Schakelpunt, maar de informatie daarin is regelmatig niet up to date.

Volgens Klok is het medicijngebruik van Texelaars vergelijkbaar met de rest van Nederland. Wel is de Texelaar gemiddeld iets terughoudender, doelde hij onder meer op de stap naar de specialist aan de overkant. Soms is wat meer creativiteit en zelfredzaamheid nodig, bijvoorbeeld als specifieke medicijnen of instrumenten (zoals een insulinepomp) niet direct beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in het weekend. Ook blijkt de systematiek van vergoeding niet altijd geschikt voor de Texelse situatie en vraagt flexibiliteit. Meer specialisatie op het eiland en een röntgenapparaat voor diagnostiek staan op de lokale wensenlijst.
De Texelse zorgsector wil graag meer samenwerken. Via geautomatiseerde systemen zijn al belangrijke stappen gezet. Klok: "Maar we zouden graag zien dat meerder zorgdisciplines onder één dak komen."