"Taxatie WOZ gaat volgens instructie"

Taxatie en waardering van onroerend goed op Texel gebeuren volgens de waarderingsinstructie. Dat benadrukt wethouder Hennie Huisman, in reactie op het bericht van de NOS dat Texel een onvoldoende kreeg voor het vaststellen van de WOZ Waarde.

Deze werd uitgedeeld door de Waarderingskamer, die de gemeente controleert en beoordeelt op de uitvoering van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

Eén van de "aanbevelingen" is dat Texel in 2017 niet was aangesloten bij de landelijke voorziening WOZ. Huisman: "Daar hadden we een reden voor, die we ook hebben toegelicht naar de Waarderingskamer. Als gemeente waren we in gesprek om de taxatie door Leeuwarden te laten doen. Aansluiting op de landelijke voorziening kost €40.000,- tot €50.000,-. Via Leeuwarden zouden we dat nog een keer moeten betalen. Twee keer betalen wilden we niet. Ik begrijp dat makelaars, belastingadviseurs, etc, daar niet blij van worden, omdat zij niet bij de digitale aansluiting konden aanhaken en inzage hebben. Inmiddels hebben ze dat wel en zijn we aangesloten bij het landelijk parket."

Tweede aanbeveling ging over de achterstand bij de behandeling van bezwaarschriften. "We zijn nu bij, al lopen er nog enkele rechtszaken."

De derde opmerking ging er over dat de secundaire objectkenmerken, zoals de staat van onderhoud van een pand, niet volledig zijn. "Dat wij als gemeente onvoldoende uitleggen hoe we tot een bepaalde waardering komen. Daarmee gaan we aan de slag. Beter opletten en duidelijker omschrijven. Bedenk wel dat taxeren geen exacte wetenschap is. Als je drie makelaars inhuurt, komen ze alle drie tot andere bedragen. Maar we taxeren wel volgens de waarderingsinstructie.