Fia Veeger stopt met haar bloembollenwinkel, Kwekerij Halsema neemt het over.
Fia Veeger stopt met haar bloembollenwinkel, Kwekerij Halsema neemt het over. Foto: Gerard Timmerman

Kwekerij Halsema neemt stokje over van Bloembollenwinkel Veeger

Een begrip onder liefhebbers van tulpen, narcissen en andere bollen: Bloembollenwinkel Veeger aan de Grensweg. Na veertig jaar houdt Fia Veeger ermee op. Ze geeft het stokje over aan Kwekerij Halsema, die in het tuincentrum een ruime bloembollenwinkel heeft ingericht.

Eigenlijk bestaat de bloembollenwinkel van Veeger al veel langer. Cor Veeger, de schoonvader van Fia en bloembollenteler, begon kort na de Bevrijding met de verkoop van bollen aan particulieren. "Toeristen kwamen in de schuur vragen of ze bollen konden kopen. Het werden er steeds meer en toen richtte hij een hoekje in het bedrijf in met bloembollen. Toen ik daar in 1975 kwam (ze trouwde met Willem Veeger) hebben we een winkel ingericht. Een jaar of twintig later hebben we die naar de voorkant van het bedrijf verplaatst en het assortiment uitgebreid. We verkochten tulpen, narcissen en camassia's uit eigen kwekerij en vulden dat aan met bloembollen van onze Texelse collega's. Bijzondere bloembollen, zoals alliums en ander bijgoed, kochten we in Hillegom. Ik pakte de bollen zelf in en deed een plaatje met de bloemen op het zakje. Soms vroegen mensen wat bijzonders en dan probeerde ik dat te vinden. Al met al had ik er aardig wat werk aan. Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan, maar na ruim veertig jaar is het mooi geweest."

Eén van haar klanten was Kwekerij Halsema aan het Gerritslanderdijkje. Hans: "In ons assortiment hadden wij ook bloembollen. Die kochten we bij Fia, verpakt en wel. We hielden dat bewust op kleine schaal, want we wilden elkaar niet beconcurreren. We zijn praktisch buren en kennen elkaar al zó lang. Toen Fia aangaf te willen stoppen, vonden wij dat een goed moment om de bloembollenverkoop groter aan te pakken. Het past goed in ons bedrijf. In de nazomer en herfst wordt het met tuinplanten, bomen, heesters en vaste planten wat rustiger en kunnen we de bloembollen er goed bij hebben. Het najaar is immers de tijd dat je bloembollen plant, zodat ze in het voorjaar mooi bloeien. En misschien nemen klanten dan ook wel een plantje mee."

Peter: "We verkopen net als Fia alleen kwaliteitsbollen. Narcissen, tulpen, fritillaria's, krokussen en sneeuwklokjes betrekken we zoveel mogelijk bij Texelse telers, Bijgoed, zoals blauwe, witte, en roze druifjes, amarylissen en andere soorten in de bloembollenstreek." Hans: "We zijn begonnen met 115 verschillende soorten, maar dat kunnen er best meer worden." Komend voorjaar verkopen ze ook zomerbollen, zoals dahlia, gladiool, lelie, oxalis en crocosmia.