In Waalenburg draaien momenteel twaalf graafmachines. Hier wordt bij Plassendaal gewerkt aan de brede randsloot.
In Waalenburg draaien momenteel twaalf graafmachines. Hier wordt bij Plassendaal gewerkt aan de brede randsloot. Foto: Gerard Timmerman

'Grond Waalenburg nog te nat voor transport'

Een kurkdroge zomer, maar toch is grond die vrijkomt bij het graven van de randsloot in Waalenburg nog te nat voor transport. Dat meldt de provincie op onze vraag waarom er nog steeds geen vrachtwagens met grond het gebied uit gaan.

In Waalenburg voltrekt zich momenteel één van de grootste grondwerken sinds de ruilverkaveling. Liefst twaalf graafmachines zijn er op verschillende locaties aan het werk. Momenteel ter hoogte van hoeve Plassendaal, waar een stuk of vier, vijf kranen en trekkers in de weer zijn met het graven van de brede randsloot. Verderop, bij hoeve Lof der Zotheid is deze sloot al voltooid en is de omvang van deze indrukwekkende nieuwe waterpartij zichtbaar. De randsloot, bedoeld om gebiedsvreemd water rond het nieuwe en ziltige natuurgebied te leiden, is een omvangrijk project uit het hele plan. In totaal zal er een kleine 400.000 kubieke meter grond worden verzet. Het merendeel gaat het gebied uit, meer dan 17.000 vrachtauto's gaan volgens aannemer de Combinatie Tessel de weg op.

Het project ligt onder het vergrootglas. De natuurontwikkeling is omstreden en de enorme vracht grond die wordt vergraven, waarvan een groot deel het gebied uitgaat, is veel groter dan menigeen lief is. Maar buiten het gebied wordt nog geen grond gereden. Bínnen Waalenburg wordt wel grond verplaatst. De grond die vrij is gekomen bij de diverse graafwerkzaamheden, is gebruikt om sloten te dempen in het gebied en vervoerd naar om-/aanliggende percelen. Zo wordt momenteel een perceel achter De Noordkroon, dat buiten het natuurgebied valt, opgehoogd.

Bedoeling is dat 60.000 m3 naar de dijkverzwaring gaat, 35.000 m3 naar het gronddepot aan de Rozendijk en 115.000 m3 wordt gebruikt om landbouwpercelen elders op het eiland op te hogen. Die transporten zouden al lang op gang zijn, maar laten op zich wachten. Het gerucht gaat dat er veel "spier" boven komt, in plaats van bruikbare klei. Maar de provincie meldt dat de grond afkomstig uit de randsloot (in totaal komt daarbij 225.000 kuub vrij) nog te nat is om te worden vervoerd. "Het ligt te drogen. Er zijn daarom nog geen vrachtwagens richting de dijkverzwaring gereden. De bulk van transporten zal later dan verwacht starten." Na droging wordt het alsnog afgevoerd (de routes staan op de website van de Combinatie Tessel).

De komende weken wordt voornamelijk gewerkt aan de randsloot en het opschonen van de noordelijke en zuidelijke kreek bij De Staart. Om de overlast te beperken zijn er alleen transporten van maandag tot en met donderdag.

Afbeelding
Afbeelding