Rozemarijn en Boyd werken, onder toeziend oog van Anne Klaarwater, geconcentreerd aan de tekeningen.
Rozemarijn en Boyd werken, onder toeziend oog van Anne Klaarwater, geconcentreerd aan de tekeningen. Foto: Jeroen van Hattum

"Ik let vooral op de snavel en de veertjes"

Ingespannen en geconcentreerd kijkt Rozemarijn naar de twee kippen die voor haar op tafel staan. Met dezelfde concentratie zet ze een lijn op papier en toont ze meteen trots het eerste resultaat. "Kijk, het lijkt al op een kip."

In totaal zes bewoners van Down Town aan de Burgerhoutstraat en het Bliedhuus aan de Burdetstraat in Den Burg zijn woensdagochtend aan het werk op natuurboerderij Plassendaal nabij Waalenburg. Kunstenaar Daan van Loenhout uit Oosterend heeft net tekst en uitleg gegeven over het tekenen van dieren en nu zijn de zes deelnemers aan de beurt. Ze mogen elk de twee kippen die in een kooi op tafel staan tekenen.

De bijeenkomst is een stageopdracht van Anne Klaarwater uit Den Burg die in het vierde jaar van haar opleiding vaktherapie beeldend aan de Hogeschool Utrecht zit. In het kader van de opleiding gaf ze al keramieklessen op Plassendaal en vorige week startte ze in samenspraak met Dirk en Mariët Roeper met 'Atelier Binnenstebuiten' om mensen met een verstandelijke beperking de kans te bieden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. "Wat mensen met een verstandelijke beperking soms nodig hebben, is iemand die hen in het begin aan de hand meeneemt, de wereld van de verbeelding in. Dat doen we hier." Anne verkende tijdens de studie aan de overkant soortgelijke initiatieven om vervolgens op Texel aan de slag te gaan. De witheid van het papier is voor sommigen in eerste instantie even een drempel om te beginnen, maar al gauw verschijnen de eerste kippen op papier. Het gaat er niet om wie het beste de kip natekent, het gaat erom dat er getekend wordt en dat de deelnemers wellicht iets bij zichzelf ontdekken dat ze leuk vinden om te doen. 'Het gaat er ook om dat ze de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen."

Rozemarijn, bewoonster van Down Town, pakt de gelegenheid met beide handen. Leuk dat er een verslaggever aanschuift om vragen te stellen, maar de aandacht is vooral bestemd voor de kippen en het papier. Het is leuk om te doen, vertelt ze, en vooral leuk om te ontdekken dat de kip op papier overeenkomt met de kip die voor haar op tafel staat. Buurman Boyd en buurvrouw Sharmaine zijn eveneens geconcentreerd bezig. "Ik let op de veertjes en de snavel", vertelt Sharmaine. De pootjes van haar kip zijn volgens haar eveneens goed gelukt.

Aan de andere kant van de tafel zijn Mark, Herbert en Koert van het Bliedhuus bezig. Koert vertelt bij het tekenen naar de kop van het dier te kijken. Het tekenen wordt gecombineerd met de hand bij de kooi om en passant de aandacht van de kippen te pakken te krijgen. Anne, Daan en vrijwilligster Janien begeleiden intussen waar nodig. De cursus duurt een half jaar. Volgende maand gaan ze de stal in om koeien te tekenen en daarna staan stillevens centraal. Maandelijks is er een andere kunstenaar die de deelnemers les geeft. Anne: "Het is op woensdag en donderdag en op de donderdagochtend hebben we nog een plekje vrij." Bedoeling is dat Atelier Binnenstebuiten in het voorjaar van 2019 uitmondt in een expositie en een kunstuitleen waar belangstellenden de kunstwerken kunnen lenen, ruilen of aanschaffen. Iets soortgelijks gebeurde ook al met de keramiek die eerder werd gemaakt, die wordt inmiddels op meerdere plekken op het eiland verkocht. Het Lof der Zotheidfonds van het Texelfonds kende €1800,- toe aan het atelier.