Afbeelding
Foto: TX 1 Cor Vonk

TX1 "Klasina-J" op Wereldhavendagen

De Texelse Noordzeekotter TX1 "Klasina-J" van de familie Vonk was drie dagen op de Wereldhavendagen in Rotterdam om de Nederlandse visserij te promoten. Zaterdagavond voer de Noordzeekotter mee met de Parade met zo'n dertig schepen. De kotter was verlicht met lampjes die van afstand werden bestuurd op muziek.

Tijdens de Wereldhavendagen maakte schipper Cor Vonk kennis met Noordzeeburgermeester Mariken Betsema. In gezelschap van Maarten de Jong van Rijkswaterstaat stapte zij zaterdag aan dek en kreeg ze een rondleiding. Het was voor Betsema het eerste officiƫle werkbezoek en een bezoek aan de TX1 stond bovenaan het lijstje. De taak van Betsema is om ervoor te zorgen dat mensen een beter begrip krijgen van de Noordzee.

Betsema is zelfstandig ondernemer en runt een milieu-adviesbureau. Ze doet consultancywerk op het gebied van energie en ruimtegebruik. Over ruimtegebruik vond een pittige discussie plaats in de brug van de TX1. Vonk en zijn collega-vissers voelen zich in het nauw gedreven. De schipper van de pulskotter legde uit dat als het zo doorgaat met de industrialisering van de Noordzee er over een paar jaar voor de visserij een gebied overblijft ter grootte van een postzegel. Tijdens het maritieme evenement lichtten de vissers het publiek voor over perikelen rond de pulsvisserij en het kleiner worden van het beschikbare vangstgebied.

Het bestuur van visserscollectief EMK (Eendracht Maakt Kracht) blikt terug op een succesvol weekend in Rotterdam

Een gefilmd verslag staat op www.kimonederlandbelgie.org/nieuws/         .

Afbeelding