Druk op provincie voor oplossing Texelhopper

De Texelse politiek is de problemen die er sinds 22 juli met de Texelhopper zijn bij de provincie Noord-Holland onder de aandacht aan het brengen.

Een ruime vertegenwoordiging van de gemeenteraad was dinsdagavond voor informele gesprekken met het provinciebestuur in Haarlem en daarbij werd de Texelhopper uitgebreid aan de orde gesteld. De provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer en de nieuwe dienstregeling die op 22 juli werd ingevoerd. Sindsdien is het hommeles geweest met de Texelhopper die na een moeizame start eind 2014 min of meer in rustiger vaartwater was beland en weinig protesten meer opriep.

De informele sessie tussen raadsleden en provinciale bestuurders op het provinciehuis was niet bedoeld om besluiten te nemen, wel voor de bestuurders om zaken met elkaar door te nemen. De hoofdmoot was woningbouw en een aanstaande omgevingsvisie, maar het busvervoer kwam ook meteen aan de orde.

De PvdA op Texel stuurde woensdagavond een motie rond waarin het college wordt opgeroepen een officiƫle klacht in te dienen bij Connexxion (uitvoerder van het openbaar vervoer op Texel) en om aan te dringen op een zeer snelle verbetering. Het college moet er volgens de PvdA bij de provincie op aandringen de Texelhopper goed in de gaten te houden. "Handhaaf stevig op het uitvoeren van de afspraken en leg mogelijk sancties op als verbeteringen uitblijven." De motie wordt volgende week woensdag 19 september besproken in de gemeenteraad. GroenLinks liet gisteren alvast weten achter de motie te staan.

Wethouder Edo Kooiman (openbaar vervoer) is sinds 22 juli ook al geregeld bezig geweest om de gerezen problemen met de Texelhopper onder de aandacht te brengen. De provincie liet eerder na vragen van deze krant ook al weten de Texelhopper scherp in de gaten te houden.

Volgens de PvdA is de kwaliteit van de dienstverlening sinds 22 juli dramatisch afgenomen en is het langzaam gegroeide vertrouwen in de Texelhopper volledig verdwenen. Connexxion wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden. "Men mijdt het openbaar vervoer weer, het leidt tot meer autoverkeer en het schaadt het imago van gastvrij Texel." De pijn zat hem niet alleen in een nieuwe dienstregeling, maar ook in een nieuw reserveringssysteem waarmee de Regiecentrale van de Texelhopper in Den Burg van de ene op de andere dag werd geconfronteerd. De medewerkers van de Regiecentrale en de chauffeurs kregen vervolgens ook nog alle onvrede van de reizigers over zich heen.

De gemeente had er eerder al grote moeite mee dat de nieuwe dienstregeling midden in de grote vakantie zou worden ingevoerd, maar tekende formeel geen bezwaar aan bij de provincie omdat de verhoudingen op dat moment erg goed waren. De gemeente had daardoor later geen poot om op te staan om de nieuwe dienstregeling per 22 juli alsnog ongedaan te krijgen.