Yvonne de Jager, de nieuwe directeur van Durperhonk en De Bruinvis.
Yvonne de Jager, de nieuwe directeur van Durperhonk en De Bruinvis. Foto: Jeroen van Hattum

"Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, als er maar wel respect is"

Bij haar eerste kennismaking met de ouders deelde ze papieren hemdjes uit. De boodschap: jullie kunnen me het hemd van het lijf vragen.

De onderliggende boodschap: als nieuwe directeur van De Bruinvis in Oudeschild en Durperhonk in De Cocksdorp wil Yvonne de Jager graag goed contact hebben met de ouders, zodat ze weet wat er speelt of aan de hand is. "Dan kan ik daar ook wat mee. Zeker nu ik nieuw ben en nog dingen zie die me over een paar maanden al misschien niet meer opvallen."

Yvonne komt uit Heerhugowaard De Noord en is inmiddels 34 jaar werkzaam in het onderwijs. De afgelopen elf jaar was ze directeur van een grote basisschool in Alkmaar met vijfhonderd leerlingen op drie verschillende locaties. Daarvoor werkte ze op een kleine dorpsschool en was ze betrokken bij het opzetten van Integrale Kind Centra waarbij onder meer school, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen één geheel vormen.

Na het zien van de vacature voor Durperhonk en De Bruinvis besloot ze te solliciteren, onder meer omdat het de kans bood op Texel werkzaam te zijn. "We verblijven graag op het eilanden." Als directeur wil ze zich onder meer hard maken voor basisscholen waar voor de kinderen een veilig klimaat heerst, waar mensen van mening kunnen verschillen, maar waar wel respect voor elkaar is. Daarvoor heeft ze het oog laten vallen op KiVa, een van oorsprong Fins schoolprogramma om pesten tegen te gaan en de sociale veiligheid te versterken. "Binnen dat programma ligt de nadruk niet op het individu, maar op de groep als het gaat over de vraag hoe je met elkaar omgaat en hoe je problemen kunt oplossen." Volgens Yvonne is het prettig als ouders daar eveneens bij zijn betrokken. "Je hoeft het lang niet altijd met elkaar eens te zijn, dat kan ook niet, maar het is wel belangrijk dat je daarbij altijd respectvol naar elkaar blijft."

Yvonne heeft er alle vertrouwen in met de twee teams van beide scholen de komende jaren een hoop te kunnen bereiken. Wat leren betreft, houdt ze voor ogen dat elk kind vaak zijn of haar eigen manier van leren heeft. "Je moet kijken wat het kind nodig heeft. Het is mooi als een kind vervolgens zijn of haar eigen talenten en krachten leert ontdekken en de kans krijgt om die te ontwikkelen." De nieuwe directeur had bij het uitdelen van de papieren hemdjes ook meteen een vraag aan de ouders: het zou mooi zijn als de achterkant van het papier zouden zetten wat zij voor de school zouden kunnen doen. "Het is prettig als mensen bij de school zijn betrokken."