Harry de Graaf met Klaas en Paulien Barendregt. Onder op de redactie in 1965.
Harry de Graaf met Klaas en Paulien Barendregt. Onder op de redactie in 1965. Foto:

"Oud baasje" zo goed als nieuw

Tientallen jaren schreef hij er de krant mee. Van het begin van de jaren '60 tot de intrede van de computer. Sinds kort heeft Harry de Graaf de 'Hermes 3000' weer in zijn bezit. De typemachine kwam tijdens opruimen tevoorschijn bij oud-wethouder Klaas Barendregt en zijn vrouw Paulien.

"Het was een zeer gangbare typemachine die nooit vastliep. Alle berichten die van begin jaren '60 in de krant verschenen, werden met twee vingers getypt op deze machine. Ik schat zo tot begin jaren '90. Van de machine gingen de teksten dan naar de loodzetterij waar Jaap Vlaming de scepter zwaaide. Die las de stukken dan aandachtig door en bemoeide zich ook gerust met de inhoud."

"De jeugd van tegenwoordig kan zich zoiets niet meer voorstellen. Ik was de zolder aan het opruimen - je moet toch eens van die oude zooi af - en toen kwam ik hem tegen. Ik ben er ooit aangekomen via Bob Rienks, we zaten samen in een beleggingsclub. Wij woonden op een boerderij in Eierland en konden zo wel eens aan een haas komen. Daar had hij wel belang bij en zo kwam de ruil voor de typemachine. Een mooie machine. Onze kinderen hebben hun typediploma er nog op behaald", vertelt Paulien.

De typemachine heeft de tand des tijds goed doorstaan. "Als nieuw. Het is een heel handzaam apparaat, er zat rood en zwart lint in. Dag en nacht tikte ik door. Hij was eigenlijk van Jan van Wijk (oud-eigenaar Texelse Courant red), maar al snel werkte alleen ik er op", merkt Harry op als hij het koffertje heeft geopend.

Toen de familie Barendregt besloot dat dat typemachine weg zou gaan, was voor de twee al snel duidelijk dat Texel de bestemming moest zijn. Zelf woont het echtpaar tegenwoordig in Zevenhoven in het Groene Hart en dus spraken ze af met Harry voor de overdracht. De overdracht vond symbolisch plaats op de redactie van de Texelse Courant, waar al snel oude herinneringen werden gedeeld met de redacteur van nu. Van veranderingen binnen de krantenwereld tot mest tegen het gemeentehuis. "Binnen kon je al ruiken dat het mis was", herinnert de oud-wethouder zich nog goed.