Jaap Dros vorig jaar met een kist appels bij de fruitpers van De Sappers.
Jaap Dros vorig jaar met een kist appels bij de fruitpers van De Sappers. Foto: Gerard Timmerman

Texelse groente en fruit kan in mobiele sappers

In de boomgaard van Jaap Dros aan de Hallerweg 26 in Den Burg kunnen particuliere fruittelers op 8 oktober 's middags hun fruit en groenten laten persen. Dat gebeurt in de mobiele persfabriek 'De Sappers'.

Texelaars met een voorraad fruit kunnen zich via de mail (jaapdros@hotmail.com) opgeven en doorgeven hoeveel kilo fruit (meestal appels) zij willen laten persen.

Het fruit komt gepasteuriseerd in pakken van vijf liter ter plekke kant en klaar uit de mobiele persfabriek. Het sap is (ongekoeld) ongeveer twee jaar houdbaar en de pakken zijn voorzien van een goed sluitend kraantje. Na het openen van het kraantje is het pak sap nog zo'n zes á acht weken houdbaar in de koelkast. De kosten van het persen zijn circa €4,- per pak.

's Morgens worden de appels uit de boomgaard van Dros geperst. Voor een vlot verloop van de middag stelt hij een schema op waarin de volgorde en de tijd (bij benadering) staat wanneer men aan de beurt is. Dit persschema krijgt men via de mail. Vorig jaar kwam de fruitpers voor het eerst in actie bij Dros. De resultaten stemden tot tevredenheid, zodat in overleg met Texelse Kost de pers weer is gevraagd.