Burgemeester Uitdehaag, NIOZ-directeur Brinkhuis en hoogheemraad Stam bij uitleg over de dijk.
Burgemeester Uitdehaag, NIOZ-directeur Brinkhuis en hoogheemraad Stam bij uitleg over de dijk. Foto: Jeroen van Hattum

Klei, steenasfalt en grasmengsel voor versterkte zeedijk bij NIOZ

Het was jarenlang een kwestie bij het NIOZ. Komt er een dijkversterking, maar was het oog gericht op een stuk dijk achter het NIOZ waardoor het onderzoeksinstituut officieel buitendijks zou blijven. Na een hoop procedures wordt nu toch de wat lagere dijk vóór het gebouw langs versterkt, zodat het NIOZ alsnog binnendijks komt te liggen. Gisteren werden de laatste handtekeningen gezet en gingen de voorbereidende werkzaamheden van start. De dijk wordt in 2019 over een lengte van circa 1,3 kilometer versterkt. Dat is van 't Horntje tot aan de NIOZ-haven. Volgens projectmanager Femke Zevenbergen van Combinatie Tessel wordt de dijk (nu 5,5 meter hoog) aan de binnenkant verhoogd naar zes tot acht meter, afhankelijk van de hoogte die nodig is voor de sterkte van de dijk. De huidige buitenlaag van de dijk gaat eraf, er wordt klei en steenasfalt aangebracht en vervolgens komt er een nieuwe 'leeflaag' aan de buitenkant die uit een mengsel van grassoorten bestaat. Dat moet leiden tot extra stevigheid.

Volgens Zevenbergen is het de bedoeling om in de duinenrij bij de veerhaven een 'duintransplantatie' toe te passen. Vrij vertaald: de bestaande duinen gaan tijdelijk aan de kant en keren na de versterking weer terug met de bestaande vegetatie. Er wordt nog nader bekeken hoe dat plan het beste kan worden uitgevoerd. Bij de NIOZ-haven komt ter versterking een damwand. Die loopt achter de haven langs, zodat leidingen en het huisje van de havenmeester worden ontzien. Het buitendijks gebied van de NIOZ-haven blijft intact bij de werkzaamheden. Met het werk is een investering van €12 miljoen gemoeid, waarvan €880.000,- van de gemeente. De rest wordt betaald door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Rodny Stolk, jeugdbestuurder bij het hoogheemraadschap, leidde de werkzaamheden gisteren tijdens een bijeenkomst op het NIOZ in met een virtual reality presentatie van de nieuwe dijk.