Valbeveiliging brug TESO doorstaat test

Over de veiligheid van de brug van TESO, die eigendom is van Rijkswaterstaat, was onlangs het nodige te doen in de media. Een test van de valbeveiliging afgelopen maandag is succesvol verlopen. De brug is veilig.

Het nieuws valt gelijk met de presentatie van de jaarcijfers van de bootdienst. De omzet van de bootdienst steeg het afgelopen boekjaar tot €24.215.000,- (vj €23.391.000,-). Ook de kosten stegen, met ruim €2,3 miljoen tot €20.381.000,- miljoen, zodat een winst resulteerde van ruim €1,3 miljoen na belasting.

Cijfers die besproken zullen worden tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op vrijdag 28 september. Niet in de Koninghal, die wordt gesloopt, maar in de hangar van het vliegveld. "We zijn op zoek gegaan naar een alternatieve ruimte. Deze hal is zelfs nog iets groter en er is ook voldoende parkeerruimte", vertelt president-commissaris Frank van den Broeck. Een jaar dat wederom met winst is afgesloten, waarin het vervoer opnieuw steeg en reizigers de bootdienst wederom hoger waardeerden met bijna een 8,5. Met 13.912 uitgevoerde overtochten, 82 kwamen er door uiteenlopende oorzaak te vervallen. 44 door extreem lage waterstand of hevige storm, 22 door technische oorzaak, 8 wegens een storing aan de laadbrug en 8 door de gijzeling in Den Helder.

Met zorg beziet TESO de snelle groei van het toerisme, met name om in de toekomst kwaliteit en de stiptheid op niveau te houden. Het coalitieakkoord "Balans brengen" noemt TESO "veelzeggend". De plicht om vanaf 2019 omzetbelasting te gaan betalen op de aanschaf van veerboten en dienstverlening ten behoeve van deze schepen, zal er vooralsnog waarschijnlijk niet toe leiden dat TESO btw op een bootkaartje zal heffen. Wel bekijkt TESO per jaar of het tarief moet worden verhoogd. Ook het jaar waarin afscheid werd genomen van de Schulpengat, die - anders dan berichten op sociale media beweren - nog niet verkocht is. Wel is TESO in gesprek met twee geïnteresseerde partijen. Nu de Texelstroom op de CNG (gecomprimeerd aardgas) is gaan varen, is ten opzichte van aandrijving door alleen diesel een "significante" reductie van roet en fijnstof behaald en de uitstoot van stikstof verminderd. Het is één van een reeks duurzame technieken op het schip. Directeur Cees de Waal: "We hopen de komende tijd te ervaren dat het de moeite waard is geweest om zo in te zetten op duurzaamheid, de eerste signalen wijzen wel die kant op. Het was een uitdagend technisch traject, waarvan we straks de vruchten kunnen plukken", doelt hij onder meer op de (internationale) belangstelling vanuit de scheepvaartwereld en vanuit Brussel. Zo toonde onder meer Eurocommissaris Bulc van Transport belangstelling voor TESO. "Dergelijke contacten zijn heel nuttig, bijvoorbeeld als er een bedreiging op ons pad komt." Op de agenda staat ook de verkiezing van een nieuwe commissaris. Ria Kuip neemt na 19 jaar afscheid, de RvC heeft Maartje Duin en Esther Krijnen bereid gevonden kandidaat te staan. Meer op pagina 2.