Dubbel succes voor fokker Cees Commandeur (midden) bij de jarige ooien.
Dubbel succes voor fokker Cees Commandeur (midden) bij de jarige ooien. Foto: Dennise Visser-Bakker

Goede stemming en ruime animo

De ene schapenfokker ziet graag veel type en bespiering, de ander houdt van grotere, ruimere dieren en zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Verschillen die tot uiting kwamen op de Schapenfokdag maandag.

Veel succes bij schapenfokkers Ido Altenburg, leverancier van de kampioen bij de jarige rammen en bij de oudere rammen. Koos Tjepkema, die in deze categorieën tweemaal de reservekampioen leverde, kan ook niet ontevreden zijn. Nestor Cees Commandeur, die zijn stal behoorlijk heeft ingekrompen, zag zijn kwaliteiten als fokker wederom bevestigd, nu in de categorie jarige ooien. Hij leverde de kampioen én de reservekampioen. Veel bekijks ook bij de stallenpresentatie door Jan-Willem Bakker van De Waddel. Zijn robuuste dieren, toegesneden op de functie van gebruiksschaap, zijn van de buitencategorie.

De stemming was goed, evenals de belangstelling. Bijzonder element was de veiling, waarbij de koper van een ooi van Koos Tjepkema er voor dezelfde prijs twee lammeren bij kreeg. Ze waren wat later dan gebruikelijk ter wereld gekomen. Niet alleen de kwaliteit van de dieren werd geroemd, ook de discipline van de fokkers. Stipt op de aangewezen tijd arriveerden ze op de Groeneplaats. Zo had Piet Kooiman om 6.00 uur ruim baan om zijn kudde vanaf de Hoornderweg naar het centrum te drijven.

Blijft de Schapenfokdag na de nieuwbouw op de kleinere Groeneplaats? Fokkers en liefhebbers van deze typisch Texelse traditie zijn duidelijk: "Het is van levensbelang om het op dit centrale punt in deze historische omgeving te houden."