Links boven: minister Cals opent de HBS, rechts boven: de school in 1977, LO: de nieuwbouw in 2010, RO: de school zoals die nu is.
Links boven: minister Cals opent de HBS, rechts boven: de school in 1977, LO: de nieuwbouw in 2010, RO: de school zoals die nu is. Foto: Archief Texelse Courant

Einde aan onderwijsrelatie van zestig jaar

Met de verzelfstandiging van de OSG in Den Burg afgelopen maandag is een einde gekomen aan een periode van ruim zestig jaar waarin school en gemeente nauw met elkaar verbonden waren.

Die periode begint op 12 maart 1957 als onderwijsminister Jo Cals officieel de nieuwe HBS (voorloper Havo en Vwo) op Texel opent. Het eiland kent in die tijd de ulo, de landbouwschool en de huishoudschool als voortzetting van de lagere school. Wie naar de HBS wil, moet naar Den Helder. Dat betekent elke dag op en neer reizen of in de kost gaan.

De nieuwe rijks HBS (voorloper van de OSG) komt tot stand op initiatief van burgemeester De Koning en met steun van de Texelse bevolking. Minister Cals staat daar specifiek bij stil tijdens de opening van destijds het noodgebouw aan de Hoornderweg. De school gaat op 1 september 1956 al van start in de aula van de Thijsseschool. Cor van der Eijk is de eerste rector van de HBS die in eerste instantie begint met een eerste en een tweede klas. Er is één hindernis: het is lastig om leraren te vinden.

Een volgende mijlpaal is 23 augustus 1977. Die dag opent onderwijsminister Jos van Kemenade officieel het nieuwe (en deels nog huidige) schoolgebouw aan de Haffelderweg in Den Burg. Het is dan inmiddels niet meer de HBS, maar de RSG. In totaal 620 leerlingen nemen hun intrek in het nieuwe gebouw.

Dat is volgens een verslag in de Texelse Courant van 1977 al vanaf de eerste dag te klein, waardoor er ook meteen vijf noodlokalen in gebruik worden genomen. Bijzonder om terug te lezen: het streven is in die dagen al om leerlingen de hele dag op school te houden. De tussenuren die ze hebben, zijn bedoeld om zelf aan de studie te gaan en daarvoor worden een aantal studieruimtes ingericht. In augustus 1991 verdwijnt de naam RSG en wordt het OSG (openbare scholengemeenschap) De Hogeberg. De school gaat samen met het lager beroepsonderwijs op het eiland. Hoewel één school, blijft er altijd een waterscheiding bestaan tussen de leerlingen van het 'hoofdgebouw' aan de Haffelderweg en het 'boerengebouw' aan de Emmalaan waar op 1 september 1964 de LTS officieel is geopend.

Het ruimtekort is een blijvend probleem. Er wordt een oplossing gezocht in de vorm van een multifunctioneel gebouw voor de OSG, ROC, de muziek- en dansschool (nu Artex) en de bibliotheek, maar dat plan sneuvelt op 20 februari 2002. Het vizier wordt gericht op nieuwbouw dan wel verbouw. Na jarenlang touwtrekken over de vraag of het één of twee gebouwen moeten worden en een regelmatige bijstelling van het krediet, legt Jan Veenendaal op 24 augustus 2009 de eerste steen voor de vernieuwbouw aan de Haffelderweg. Het uiteindelijk plan (één gebouw) wijkt bij nader inzien niet veel af van een plan dat de schoolleiding in 2003 al op tafel legde.

Het is de tijd waarin de openbare basisscholen op Texel onder de vleugels van de gemeente verdwijnen en vanaf 2009 zelfstandig worden in de nieuwe stichting Schooltij. De OSG blijft in verband met de nieuwbouw bestuurlijk onder de verantwoordelijkheid van het college. Er volgt nog een roerige tijd met rode cijfers, de gemeente die bijspringt met €1,6 miljoen en een afgeketste bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee in Den Helder, maar uiteindelijk komt de verzelfstandiging alsnog weer aan de orde.

De school wordt ondergebracht in de nieuwe Stichting OSG De Hogeberg die gaat samenwerken met Scholen aan Zee, het ROC en de stichting Samenwerkingsschool in Den Helder. Het college neemt afscheid als bestuur, waarmee een eind komt aan een periode van zestig jaar.