Achter de schermen

Profeet

Hij zei het met een humoristische ondertoon; de gemeente zou volgens raadslid Jaap Vlaming een profeet in dienst moeten nemen. Dat zou het nemen van beslissingen een stuk makkelijker maken. Een profeet. Iemand die je vertelt hoe de wereld er over tien jaar uitziet, zodat je daar alvast op in kan spelen. Ik vrees dat de 'beoogde functionaris' nog wel even op zich zal laten wachten (zeker als de profeet in kwestie zelf al kan zien waar hij/zij op Texel aan begint), maar de gedachte van Jaap is zo gek nog niet. Sterker, in de wetenschap dat de gemeentelijke financiën het inhuren van een profeet momenteel niet echt toelaten, wil ik hier wel voorzichtig een paar 'voorspellingen' doen...

-Voorspelling 1: De Krim neemt in 2025 de financiering over van de reconstructie van de Postweg en de Nieuwlanderweg tussen Den Burg en De Cocksdorp. Directeur Iwan Groothuis maakt daarmee in één klap een eind aan alle opgelopen vertragingen, waardoor iedereen weer gewoon van en naar De Cocksdorp kan rijden.

-Voorspelling 2: TESO neemt in 2028 een nieuwe vijftig meter lange veerboot in gebruik die ouderwets op diesel vaart. Volgens directeur Cees de Waal voldoet het nieuwe schip voor geen meter aan welke milieu-eis dan ook, maar dat neemt TESO na alle duurzame avonturen met de Texelstroom graag voor lief. De boot heeft een capaciteit van slechts honderd auto's per overtocht, waardoor Texelaars weer gewoon de Pontweg kunnen oversteken als de boot leegstroomt.

-Voorspelling 3: Landbouwvoorman Arnold Langeveld ploegt in 2029 officieel het laatste natuurgebied van Texel om tot akker, na de ultieme herziening van het bestemmingsplan Buitengebied.

-Voorspelling 4: Wethouders Joost Albers en Frido Boom maken de gemeente in 2030 winstgevend met de commerciële verhuur van 'Nieuw-Ceres' als grootste natuurstrand ter wereld.

-Voorspelling 5: Bovenstaande voorspellingen worden overtroefd door een werkelijkheid die nog gekker is dan ik hier op papier kan verzinnen.

Ik gok erop dat de laatste voorspelling nog wel eens de meeste kans maakt...

Jeroen van Hattum