De Thijsseschool.
De Thijsseschool. Archieffoto Texelse Courant

Geen lerarentekort Texelse basisscholen

Het basisonderwijs op Texel heeft niet te lijden onder het lerarentekort dat zich landelijk voordoet. Er moet echter niks geks gebeuren, want dan kan het zomaar wel opeens lastig worden om mensen voor de klas te hebben.

Dat blijkt uit een rondgang langs de Texelse basisscholen met de vraag in hoeverre het lerarentekort merkbaar is. Het algemene antwoord: alle posten zijn bemenst, maar zodra de eerste griepgolf komt of docenten langdurig ziek worden, moet er vervanging worden gezocht.

Op de Jozefschool in Den Burg na, kunnen alle basisscholen een beroep doen op de invallerspool van Kopwerk en Schooltij. De Jozefschool maakt gebruik van de invallerspool die Sarkon (de organisatie waar de school onder valt) heeft ingesteld. Op de Kompasschool in Den Burg (drie docenten) wordt ziekte volgens directeur Thijs Conijn onderling opgevangen.

Volgens schoolleider Nick Slijderink van de Thijsseschool in Den Burg hebben docenten een hoge arbeidsethos waardoor er bij ziekte in eerste instantie vaak gewoon doorgewerkt wordt om te voorkomen dat de collega's belast worden. "Dat is prachtig, maar op de lange termijn gaat het niet goed. We zagen tegen het einde van het vorig schooljaar dat er niet veel invallers meer in de pool zaten en dan wordt het lastig om vervanging te vinden." Sarkon (19 basisscholen) begon volgens directeur Miranda Pieters van de Jozefschool met een invalpool van zeventien mensen, maar die is nu al bijna leeg.

De Vrije School in Den Burg is - als gevolg van het lerarentekort - het schooljaar begonnen met twee docenten voor wie onderwijs op een vrije school een nieuwe tak van sport is. "Zij hebben er geen opleiding in of ervaring mee", vertelt directeur Christanne Verbraeken, "maar ze hebben er wel grote affiniteit mee. Tijdens de vakantie hebben ze zelfs meegedraaid met een zomerweek om zich te verdiepen in het onderwijs op Vrije Scholen." Volgens Verbraeken is ook het vinden van woonruimte voor de medewerkers iets waar ze tegenaan loopt.

Volgens Yvonne de Jager, de nieuwe schoolleider van De Bruinvis in Oudeschild en Durperhonk in De Cocksdorp is alles op orde, maar ze houdt wel rekening met de eerste griepgolf. Bij de Lubertischool in De Koog is volgens locatieleider Inge Lekkerkerker eveneens alles in orde. Een docente is net bevallen, maar voor haar is vervanging geregeld. Schoolleider Helga Roersma van De Vliekotter in Oosterend zegt "niet te mogen klagen". Er ging één collega weg en er kwam een nieuwe voor in de plaats. Een onderwijsassistent helpt twee dagen in de week mee om de werkdruk in de toom te houden.

Directeur Monique van Gaalen van De Fontein in Den Burg laat weten het nieuwe schooljaar goed te zijn begonnen, maar ze houdt er ook rekening mee dat het zomaar anders kan worden.

Volgens haar kunnen mensen op het eiland die in het onderwijs actief zijn geweest zich aanmelden voor de invallerspool als ze weer interesse in het onderwijs hebben. "Ze kunnen zich melden bij de directeuren van de scholen." Bij de Thijsseschool loopt inmiddels een oud-onderwijzer stage om na een aantal jaar afwezigheid het vak weer in de vingers te hebben voor het geval het nodig mocht zijn.