"Niet laten leiden door Waddenfonds"

VVD-raadslid Jur Schuiringa is niet van plan zich te laten leiden door de gedachte dat Texel mogelijk €1,4 miljoen moet terugbetalen aan het Waddenfonds als 's nachts de openbare verlichting weer aan zou gaan.

Dat liet hij dinsdagavond duidelijk blijken tijdens de bespreking van de evaluatie van de duurzame openbare verlichting op Texel. Volgens Schuiringa hoort het begrip veiligheid boven alles te staan en daar zou ook het Waddenfonds ondergeschikt aan moeten zijn.

In hoeverre de VVD de andere partijen weet mee te krijgen om het licht 's nachts weer aan te krijgen, bleef tijdens de commissievergadering in het ongewisse. Jaap Vlaming (GroenLinks) vond dat de gemeente op de goede weg is met de verlichting. Het komt volgens hem zowel de nachtelijke duisternis als de verduurzaming van het eiland ten goede. Astrid van de Wetering (D66) zei eveneens tevreden te zijn over de proef. Dries Veltkamp (PvdA) vond ook dat de nachtelijke duisternis moet blijven zoals besloten. William Witte (Texels Belang) haakte aan bij de VVD en was benieuwd wanneer de termijn van vijf jaar bij het Waddenfonds is afgelopen. Dat is de termijn waarin er niets mag veranderen, wil de gemeente de subsidie niet verliezen. Wethouder Edo Kooiman (ruimte) zegde toe te laten nazoeken wanneer de termijn is ingegaan.

Pepijn Lijklema, die aan de basis stond van de duurzame openbare verlichting op het eiland, hield een pleidooi om 's nachts tussen 1:00 en 5:00 uur de verlichting uit te laten zoals oorspronkelijk bedoeld. Volgens hem komt dat de veiligheid juist ten goede, omdat inbrekers een voorkeur hebben voor gebieden die 's nachts verlicht zijn en waar weinig sociale controle is. Dat is voor hen prettiger dan een gebied waar het compleet donker is. Op de vraag hoe om te gaan met oneffenheden in een wegdek en de afwezigheid van verlichting merkte hij op dat daar alternatieve oplossingen voor zijn. "Je hoeft niet een hele straat te gaan verlichten als er een stoeptegel niet goed ligt."

Hoewel positieve reacties op de evaluatie moeten er nog wel diverse maatregelen genomen, onder meer bij kruisingen en de overgangen van het buitengebied naar de bebouwde kommen. Het college heeft de raad gevraagd daar structureel €90.000,- extra voor beschikbaar te stellen. Er komt ook een proef op de kruising Californiëweg/Pontweg om de verlichting te verbeteren. Bedoeling is dat die proef komende winter wordt gehouden, waarna in het voorjaar van 2019 de evaluatie volgt. Als de proef slaagt, worden meer kruispunten in het donker anders verlicht. De raad neemt op 19 september een besluit over de verzoeken.