Krediet €6,6 miljoen maximum voor OCT

Een bedrag van €6,6 miljoen voor de realisatie van het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg (OCT) is voor het college de maximaal haalbare bijdrage.

Dat liet wethouder Sander van Knippenberg (onderwijs) dinsdagavond weten tijdens een discussie over de verhoging van de gemeentelijke investering in het nieuwe gebouw waar de vijf basisscholen van Den Burg hun intrek nemen.

De raad besloot vorig jaar €6,1 in het nieuwe gebouw te investeren, maar later bleek dat er meer geld nodig was. Volgens de schoolbesturen zou een bedrag van €7,9 miljoen (prijspeil juli 2019) het beste bedrag zijn, maar met €6,6 miljoen kunnen ze ook uit de voeten. Het college is bereid €485.000,- extra uit te trekken om aan de €6,6 miljoen te komen.

Uit de reacties van de politieke partijen viel dinsdagavond op te maken dat zij tijdens de raadsvergadering op 19 september vermoedelijk wel akkoord gaan met de extra investering. VVD en GroenLinks drongen in ieder geval aan op een snel besluit, de PvdA liet blijken ook niet negatief tegen een hogere bijdrage te staan omdat een investering in het onderwijs een investering in het eiland is en Texels Belang hield nog even een slag om de arm. Veronne Koot (TB) gaf aan het onderwijs ook belangrijk te vinden, maar ze wilde nog wel intern overleg binnen de partij. Fractiegenoot William Witte sprak voorzichtig de gedachte uit dat de schoolbesturen mogelijk 'aan koehandel doen' om de financiële bijdrage van de gemeente omhoog te krijgen.

Nils Lely (PvdA) kon zich niet aan de gedachte onttrekken dat de realisatie van het Onderwijscentrum bezuinigingen op de OSG in de kaart speelt. Het nieuwe Onderwijscentrum komt deels in een nieuw gebouw en deels in het bestaande OSG-gebouw aan de Haffelderweg, dat op termijn te groot wordt door de afname van het aantal kinderen. Door een deel van het OSG-gebouw te bestemmen voor het Onderwijscentrum (1700 vierkante meter) wordt volgens Lely straks bespaard op de exploitatie van de OSG.

De wens van de partijen om snel een beslissing te nemen, kwam onder meer voort uit de wetenschap dat uitstel van de bouw automatisch tot meer kosten leidt. Er is nu €550.000,- extra nodig om de bouwsom te indexeren op basis van het prijspeil per 1 juli 2017. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het centrum in de zomer van 2019 klaar zou zijn, maar nu wordt de zomer van 2020 aangehouden.